Festival Željezara 2019.

Urbane intervencije, performansi, umjetnička predavanja, izložba s ovogodišnjeg festivala grafoskopa, te čitanje poezije –

Umjetnički dio programa ovogodišnjeg, šestog po redu, Festivala Željezara, započinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u naselju Caprag i samog centra grada Siska.
Službeno otvorenje Festivala Željezara 2019. godine, održat će se u Gradskoj galeriji Striegl, 28/10/2019, u 19,00 sati, uz performans Pina Ivančića.
Potom će umjetnici koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju, održati kratka predavanja o svom radu koja će popratiti i projekcije njihovih autorskih video radova.
U raznim dijelovima Capraga i Siska, ovog puta, svoje akcije/ performanse/ intervencije izvest će nekolicina afirmiranih hrvatskih umjetnika: Matej Knežević, Frane Rogić i Bojan Koštić te Marijan Molnar i Pino Ivančić.
U Gradskoj galeriji Striegl tijekom cijelog dana, u ponedjeljak, 28/10/2019, moći će se vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. festivala grafoskopa održanog nedavno u prostorima AKC Medike u Zagrebu čiji autori su: Vana Gaćina, Filip Borelli, Marijan Crtalić.

U utorak, 29/10/2019, u prostoru Državnog arhiva u Sisku, s početkom u 19 sati, održat će se čitanje poezije sisačkih pjesnika, u organizaciji autora i organizatora sisačke Stihovnice, Siniše Matasovića.

U srijedu, 30/10/2019, u Gradskoj galeriji Striegl, s početkom u 19,00 sati, svoj performans izvest će umjetnica Vesna Mačković koja će, uz projekciju svog novog video rada, predstaviti i svoje aktualne projekte. Također će biti prikazan najnoviji film Danijela Pavlića ”Poštovana predsjednice” koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 8. Tuzla film festivalu. Danijel Pavlić će održati i popratno predavanje o svom radu.
U sklopu programa u srijedu, svoj performans održat će i organizator Festivala Željezara, Marijan Crtalić.

U četvrtak, 31/10/2019, u Gradskoj galeriji Striegl, u 19,00 sati, pjesnikinja Sanja Baković održat će prezentaciju i čitanje poezije skupine autorica G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan). Sanja Baković je organizatorica događanja „Odvalimo se poezijom“.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here