Petrinjska Pitijada doživjela je sjajan početak – Petrinjci su “slistili” u roku odmah sve što im je ponuđeno

Autor:Miroslav Šantek

Prva petrinjska Pitijada – nova gradska turistička manifestacija je na samom svom startu doživjela neočekivano velik posjet građana od kojih su mnogi danima unaprijed na društvenim mrežama raspravljali o ovoj novini kakva ne postoji nigdje drugdje. Malo što je prije Petrinjce potaknulo da dođu u velikom broju i u potpunosti se može reći da je prva Pitijada, više probna, kao neki test za buduće godine u potpunosti uspjela.

Što se dogodilo? 

Kao ideja koja je izašla iz glave petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je jednom zgodom u privatnoj posjeti Petrinjcima koji su se doselili iz Bosne najeo raznih pita i odlučio s ljudima iz Turističke zajednice Grada Petrinje razraditi ovu ideju i spojiti kulinarske vještine spravljanja ove poslastice po starim petrinjskim receptima –  koji preferiraju prhko, slatko tijesto i bosanskih pita –  od razvučenog slanog tijesta. Ta dva gurmanska,vrlo slična svijeta su se spojila i napravila pravo gurmansko  čudo.

Pitijada se održala na prostoru oko glazbenog paviljiona usred parka, a zamišljena je na način da se oko paviljona postave štandovi s primjercima slasnih pita svih mogućih vrsta koje bi se građanima besplatno podijelile. I odaziv ljudi koji znaju raditi pite je bio izvan svih očekivanja – čak 27 majstora je speklo pite i ponudilo ih na probu Petrinjcima, a najviše od svih je ponudio Fast Food Lili koji su ispekli i podijelili uz jogurt preko 350 pita, a posebna atrakcija je bio Liridon Nuhi koji je pred morem znatiželjnih očiju u zraku vrtio tijesto za pitu i tako demostrirao ručnu pripremu slastice koju on jako dobro zna napraviti.

A te pite zeljanice, krumpiruše, sirnice , od špinata, tikvica, kombinacije mesa i gljiva, mesa i sira, koprive i sira, bućnice, bureci – postoje i  „lažni bureci“,  mađarice, bijele pite, s jabukama, sirom, orasima su doslovce pojedene u rekordnom roku tako da je narod petrinjski “slistio” sve s tanjura. Nije ostao ni komadić. Svi su bili vrlo zadovoljni pitama, čule su se samo riječi hvale i pohvala za ovakvu gastro manifestaciju koja bi mogla jako dobro zaživjeti u Petrinji. Organizatori su sada vidjeli i doživjeli ogledni primjerak Pitijade i mogu se pripremiti za iduću i ubaciti zabavne i druge sadržaje na ovu vrlo posjećenu manifeestaciju koja bi uz dobru ideju i prvenstveno jak marketing mogla postati i regionalno poznata stvar. I Dumbović je zadovoljan realizacijom svoje ideje i kaže da će svi potruditi da Pitijada postane poznati petrinjski grastro događaj.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here