Iza Željezne zavjese: Money For Nothing

Foto:facebook

Autor:Miroslav Šantek

Ponekad se i sam sjetim groznog života iza Željezne zavjese. I to kad pročitam nešto na internetu. U zadnje vrijeme na tu grozotu u svojoj kampanji podsjeća aktualna predsjednica i kandidatkinja za istu dužnost u izborima koji su pred vratima.

Dakle, danas sam pročitao podatak da je na današnji dan 1988. rock grupa Dire Straits sa svojim albumom Money For Nothing dosegnula vrh britanske ljestvice albuma. Prodan je u ukupno 6,6 milijuna primjeraka diljem svijeta, a objavljen još 1985.

Te 1988. ja sam maturirao u Petrinji i nisam imao sreće. Ti komunisti – socijalisti su mi poslali pismo na kućnu adresu da se javim u kadrovsku službu Gavrilovića da mi daju radno mjesto, radnu knjižicu i da mi tim činom ni mjesec dana od mature upropaste ljetno lumpovanje. Da grozota bude veća, sav moj razred, trideset osamnaestogodišnjaka su mjesec dana nakon završetka školovanja dobili radno mjesto na neodređeno vrijeme. Nisam se mogao boriti protiv tog groznog sistema. Morao sam ići na posao svako jutro, baš kao i tisuće radnika u to doba. Grad je bio čist, moderan, pun ljudi, događanja, a sela nisu bila zarasla i pusta. Naprotiv, bila su puna života, ljudi i stoke.

Srećom danas je to sve nestalo. Tek me ruševine hotela Gavrilović na Pigiku podsjete na ta grozna vremena iza Željezne zavjese. Zamislite, komunjare su napravili hotel na brdu.I to moderan. Skup. Velik. I nas su tjerali da provodimo razuzdane noći u kafiću – diskoteci koja se zvala Taverna i u kojoj je tadašnja petrinjska mladež plesala i svirala “zračne gitare” na uvod te pjesme Money For Nothing.

Dobro je da izbori nisu svake godine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here