Bila je to sjajna Noć vještica

Autor:Miroslav Šantek

Kada nestanu ljetne zabave, kada se dani bitno skrate, kad hladnoća i depresija i skroman noćni život malih gradova utone u duboki san, kad vam ne preostaje ništa drugo osim da besmisleno visite na šanku pored konobarica koje bi htjele ići kući i zaključati lokalnu birtiju, kad u ponoć nema ni psa na cesti, postoji samo jedan izbor: sjesti u auto i odvesti se do Zagreba. U neki potpuno drugi i bolji svijet.

Bliži se Noć vještica.Večer 31. listopada prije blagdana Svih svetih.Postoje cijele rasprave i diskusije na raznim internetskim portalima o ovom događaju koje ga ili žele zabraniti i upozoriti da on nije u duhu s njihovim mišljenjem, da se radi oopasnim stvarima, da se radi o bezazlenim stvarima, no najčešće se Noć vještica diljem svijeta obilježava kao zabavni festival na kojemu se pobornici ovog običaja maskiraju u mitološke likove. Tko voli nek izvoli, a ako netko organizira na tu noć neku dobru zabavu uz dobru glazbu – još bolje.

 

Nekad je u Petrinji prije rata postojala poveća ekipa ljudi koji su slušali alternativnu glazbu i raznim kanalima nabavljali svjetske friške albume tada recentnih glazbenih imena i puštali ih na tulumima. Ni glazbenici dark orijentacije nisu bili zapostavljeni, naprotiv, dark glazba se dobrano slušala na petrinjskim prostorima, a u to doba jedni od dark bendova su bili i makedonski Mizar. Njihov hit Devojka od bronza mnoge ljude iz tog doba podsjeća na te zabavne petrinjske tulume.

Mizar sam osobno uživo gledao u više navrata, a tamo krajem listopada 2006. kad još facebook ovdje nije ni postojao, dopro je do ovih banijskih prostora glas da će Mizar održati koncert na Halloween Festivalu, na samu Noć vještica u zagrebačkom klubu Bogaloo. Nije nas puno trebalo nagovarati da iz ovog mračnog noćnog besmisla Petrinje tog vremena sjednemo u automobil i odvezemo se do tog kluba.

 

Predsobljem koncertne dvorane dominira poveći šank i veliki prostor prepun stolova na kojima su prigodno bile upaljene svijeće, postavljene bundeve i kosturi, a ekipa u crnom i razne maskirane vještice i čudovišta su veselo razgovarala pijuckajući pivo uz zapaljene pljuge. Kad im je bilo dosta,preselili su se u veliku koncertnu dvoranu na kojoj se pojavio Mizar. Kultni bend predvođen prvim pjevačem Goranom Tanevskim odsvirao je sat i pol presjek svoje bogate glazbene karijere i dobro rasplesao fanove. Prije Mizara, nastupili su zagrebačke dark ikone – Phantasmagoria, a prava Halloween vibra se nastavila dojutarnjih sati uz dobru klupsku glazbu vrhunskih DJ-a. Između nastupa bendova na bini su tri mlade djevojke izvele svoj dark preformans koji je zaradio veliki pljesak. Nikad nisam saznao tko su one, medije baš i nije previše zanimao ovaj party, jer Zagreb je velik  – partya – ko u priči na svakom ćošku.

Bila je duboka noć kad smo prešli most na Brestu. Petrinja je spavala. Bez ikog živog na cesti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here