Zagreb ugostio Petrinju

Jedan od najljepših gradova Sisačko-moslavačke županije, grad Petrinja, predstavio se danas u srcu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića. Tradicionalni zvuci Petrinje, šarene nošnje, ples i miris tradicionalne petrinjske kuhinje zavladali su glavnim zagrebačkim Trgom, a sve radi tradicionalne manifestacije ‘Predstavljanje grada Petrinje u Zagrebu’ koju 6. godinu zaredom organizira Grad Petrinja uz podršku Grada Zagreba. Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, istaknuo je kako je ovo način na koji se povezuju dva grada: „Mislim da je ovo jedna krasna suradnja Grada Zagreba i Grada Petrinje gdje želimo povezati s metropolom ova područja koja su ponekad devastirana, napuštena i zapuštena. Zahvaljujem Gradu Zagrebu, gradonačelniku Bandiću gdje evo već 6 godina u kontinuitetu vodimo na neki način gradove kako bi ih povezali i kako bi metropola ponekad bila što više u područjima koja zaostaju u razvoju. Mislim da taj sadržaj bogatstva prirode, karakter života dajemo kroz bogatstvo ovih ljudi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika uz kulturu, tradiciju, običaje i sve one mogućnosti koje možemo prezentirati upravo na našem Trgu bana Josipa Jelačića, to su vrijednosti koje su neprocjenjive. Kada pogledamo što smo prošli kao grad u Domovinskom ratu onda sigurno imamo problem kako više iskomunicirati, komunikacija je izuzetno važna, komunikacija je ta koja bi trebala jednostavno Zagrepčane dovesti do naše Hrvatske Kostajnice, dovesti ih do Petrinje, Gline i reći gledajte mi imamo Hrastovičku, imamo Zrinsku goru, imamo i Trgovsku goru koja ne bi trebala biti zasićena nuklearnim otpadom – ovdje je poruka jasna, naše područje može živjeti od proizvoda koje imamo u svojim rukama i koji može biti ekološki proizvod, to je ona sinergija koju želimo povezati. Naša metropola na kraju krajeva i lijepa naša Domovina ponekad je previše centralizirana, mi želimo reći gle mi postojimo, mi smo tu, mi vam dolazimo, imamo proizvod i kada pogledamo crnu banijsku šaru svinju koja je zaštićena koja je treći brend u Hrvatskoj poslije turopoljske, poslije slavonske svinje, mi imamo vlastite proizvode od kojih možemo živjeti i još možemo na kraju krajeva te stvari brendirati. Zahvaljujem se svima koji su sačuvali ove vrijednosti i karakter života s kulturom, tradicijom, običajima, OPG – ovima koji su došli ovdje, znači tu smo, želimo se predstaviti s najjačim vrijednostima što povijesno grad Petrinja i cijela Banovina i Sisačko – moslavačka županija ima.“ – rekao je gradonačelnik.

Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, istaknula je kako je cilj ove manifestacije promovirati ne samo grad Petrinju nego i cijelo područje Banovine, te dodala: „Ovo je naše najbliže tržište, cijelo područje grada Zagreba i vjerujemo da ćemo s vremenom postati jedna lijepa, prepoznatljiva destinacija. Posebice stoga što radimo na kulturnim rutama koje su temeljene na kulturno – povijesnim događanjima kao i ličnostima, jedna od naših kulturnih ruta je Putovima bana Jelačića kroz Turopolje i Banovinu a evo sada najnoviju koju pripremamo zapravo je sakralna ruta po Banovini s kojom ćemo po prvi put izaći u sklopu Adventa u Petrinji.“ – istaknula je Držaj.
Nakon što je obišao sve izlagače koji su na Trgu prezentirali svoje proizvode i rukotvorine gradonačelnik Dumbović je zajedno sa svojom zamjenicom, Viktorijom Kaleb, dijelio kobasice od banijske šare svinje,kuhane u poznatoj petrinjskoj tavi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here