Oh, kakvo nedjeljno prijepodne: Južni vjetar i sjećanja branitelja-osloboditelja ovog trećeg dana studenoga 2019.

Autor: Antun Petračić

Kakva razlika vremena današnjeg nedjeljnog prijepodneva u odnosu na hladnoću, tmurnost i sivilo na  Svi svete u petak i jučer za Dušni dan. Nagla južina rastjerala je magluštinu i oblake, razbistrilo se,  nebo zaplavilo, sunce zagrijalo i oraspoložilo ljude.

Treći dan za redom ispred glavnog križa na središnjem petrinjskom groblju sv. Benedikta na dugački i široki tepih  crvenih lampiona zapaljeni su novi i stavljeni vijenci za sjećanje na poginule i umrle heroje 12. petrinjske domobranske pukovnije, koja obilježava 27. godinu svoga ustroja.

O tome posebno piše Katica Gašljević-Tomić, a naša je tema – savjet Petrinjcima da obiđu grobove svojih najmilijih i isprave srušeno cvijeće,  vrate ili uklone ukrase Svi svetih i Dušnog dana, jer ih je prijepodnevni silovit vjetar odnio, razbacao i raznesao…

Naša je topla preporuka, s pozivom i  savjetom sugrađanima: posjetite i izložbu o 12. petrinjskoj domobranskoj pukovniji i cjelokupnom Domovinskom ratu u Gradu Petrinji, koja je postavljena u prostorijama Udruge veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje u Gajevoj ulici. U tome prostoru danas u podne održan je treći dio obilježbe  ovogodišnjeg spomena na 12. PDP, ustrojene 1. studenoga 1992. Ovo je idealno simbolično i stvarno mjesto obilježbe među povijesnim eksponatima poredanih i složenih pod zajedničkim nazivom „Petrinja Vukovaru i Kninu-da se ne zaboravi“. Za foto galeriju smo odabrali detalje šest uradaka Milana Sarača, pripadnika 2.GBHV Grom, koji je tehnikom pirografije na tvrdom i teškom  drvetu starih hrvatskih kuća spaljivanjem izradio svete prizore, a iz ostataka stakla oblikovao križ, top i tenk.

– Ova izložba u našim prostorijama svima je  otvorena, uz dogovor i najavu dostupna je pojedincima i skupinama, čime ostvarujemo i ulogu naše udruge o  promicanju istine i vrijednosti Domovinskog rata i postrojbi koje su branile i oslobodile Petrinju i Banovinu – danas nam je rekao bivši zapovjednik 12. PDP Zlatko Iskrić, a sada predsjednik Udruge veterana čiji su članovi bili nositelji  organizacije obilježbe 27. obljetnice petrinjske domobranske pukovnije.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here