Sumorna nedjelja

Autor:Marjan Gašljević

Na današnji dan 3. studenog 1899. godine rođen je mađarski pijanist i skladatelj Reszo Seress. Životni put ovog pijanista i skladatelja bio je težak i prožet siromaštvom. Sam je naučio svirati klavir i preživljavao je svirajući po kavanama radeći i teške fizičke poslove, a nemali broj puta bio je pretučen. U drugom svjetskom ratu preživio je nacistički logor i holokaust za razliku od svoje majke, a ni novo društveno uređenje u Domovini mu nije bilo blagonaklono spram njega. 1933. godine na zamolbu prijatelja pisca Laszla Javor-a koji je raskinuo vezu sa svojom djevojkom uglazbio je njegovu pjesmu „Szomoru Vasarnap“  prevedeno na engleski jezik kao „Gloomy Sunday“ što je, pak, na hrvatskom „Tamna nedjelja“. Uspjeh pjesme pridonio je da se je Laszlo pomirio sa svojom djevojkom koja se je, međutim, sutradan poslije dogovorne pomirbe otrovala. Nakon toga pjesma je zabranjena da bi je BBC kasnije dozvolio u instrumentalnoj izvedbi.

Najpoznatiji oblik te pjesme pjavala je 1941. godine Billy Holiday, a poznata je i u mnogim drugim izvedbama manje ili više poznatih glazbenika. Pjesme je postala posebno poznata po urbanoj legendi koja govori da je povezana s mnogo samoubojstava. Urbana legenda, također, kaže da su pjesmu zabranile mnoge radijske postaje širom Amerike i Evrope jer je previše depresivna i tužna.

Smatra se da je kompozitor izuzetno snažno ukomponirao svoju tugu u melodiju te su je mnogi lako mogli osjetiti. Glazba izaziva mnoge osjećaje pa i sreću i tugu, a ljudi projiciraju i tekst i melodiju na same sebe povezujući svoje osjećaje s njima.

I sam kompozitor je 1968. presudio sebi skočivši kroz prozor svog apartmana u Budimpešti. I tako „Sumorna nedjelja“ postaje sumorna, mračna legenda koju su interpretirali mnogi poznati svjetski umjetnici te su nastale verzije na mnogim jezicima pa i našem. Evo jedne, izvorne, navodno.

Tužna je nedelja mada je cveće svud’
Čekam te draga al’ znam  sve je uzalud!
Zora je svanula al’ još je uvek mrak;
Neće bez tebe da blista mi sunčev zrak.
Od sada, svaka je nedelja sumorna…
Sliku ti pokrivam gorkim suzama..
Tužna je nedelja..

Poslednje nedelje, voljena dođi mi:
Nade su slomljene znam da ću umreti.
Biće i tad pored mog odra cveće svud,
I onda poći cu ja na svoj zadnji put
Baciću na tebe mrtvi svoj pogled ja;
Sećaj se uvek tog ledenog pogleda!
Poslednja nedelja…

Eto, danas je nedjelja. Nedjeljom nas, mnogi kažu, sustigne sve ono što potiskujemo preko tjedna. Mora li za to nedjelja biti sumorna? Meni je, eto, osim malo južine podnošljiva i ako malo dosadna pa, evo, nabasah na Seressa i njegov težak i sumoran život i kraj. Međutim, postoji priča kako se je Seress spasio iz nacističkog logora. Ukratko kazano, prepoznat je od nekog nacističkog moćnika koji je obožavao njegovu glazbu i sviranje i slušao ga po budimpeštanskim kavanama te ga je taj lik izvezao iz logora u službenom mercedesu uz objašnjenje da će mu „osobno sam presuditi“. Što je Seress-ova glazba i sviranje u stvari potaklo u tom liku?

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here