LUKO PALJETAK U GALERIJI STRIEGL

Autor: Ljiljana Lekanić-Kljaić
Fotografije: izvor Galerija Striegl

U sklopu Connect/Reflect programa „Antologija poezije uživo“ u galeriji Striegl gostovao je dubrovački, hrvatski i svjetski pjesnik Luko Paljetak. Taj dubrovački gospar jednostavnog i skromnog ponašanja autor je začudnog broja djela: 40 zbirki pjesama i 150 knjiga i monografija. Pjesnik je također vrsni prevoditelj, redatelj i dramaturg. Ima li nekog da nije čuo pjesme “U svakom slučaju te volim” u Arsenovoj interpretaciji ili “Na Stradunu” u Terezinoj izvedbi? To je već kolektivno sjećanje! Dok ga gledam i slušam kao da je sa druge planete, tako trubadurski, tako poetski djeluje. Zasigurno su tome pogodovali brojni igrokazi i dramski tekstovi koje je pisao za djecu. Onaj tko piše za djecu ima tu iskonsku iskrenost, dječju zapitanost, začuđen pogled. Neobično lijepo iskustvo i uzbuđujuća činjenica je vidjeti ga u našem gradu, njega koji je kako T. Maroević veli „vratio dostojanstvo običnim riječima, a neobične je znao staviti u živi kontekst.“

Taj pjesnik je u različitim književnim oblicima vazda svoj i drugačiji. Suautor je brojnih pjesničko-grafičkih mapa (Babić, Pozaić, Arbanas, Lovrenčić), a priznaje da bi studirao slikarstvo da su to materijalne prilike dozvoljavale. Mislim, kako je ponekad siromaštvo išlo na ruku kulturi, jer ne mogu zamisliti poeziju bez Paljetka. Oni se naprosto podrazumijevaju i zaslužuju.

Divno je bilo čuti da se muškarci danas srame biti nježni, i ne samo muškarci, dodajem. Nježnost, brižnost i obzirnost percipirane su kao drugorazredne kvalitete, a on za kojeg je ljubav neiscrpna, kojemu je kreativna samoća najbolji prijatelj i koji nije ogrubio prema potrebi susjeda, dakle bližnjega je upravo takav: nježan, brižan i obziran.

I naravno duhovit kad veli da je “poezija žena, počiva na ženama i pjesnici valjda počivaju na ženama“. Bijah polaskana kad mi je na posveti pjesme koju je Sonja Manojlović izabrala za Antologiju napisao: Ljiljani s imenom cvijeta koji opojno miriše čak i u pustinji !

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here