Spašavanje Flokija

Autor:Miroslav Šantek

Floki je sedmogodišnji hrvatski ovčar, crno, vrlo dlakavo stvorenje na četiri noge, vrlo razigran pas, brz, snažan, moćan, izvrstan čuvar kuće, uši mu rade kao radari dok osluškuje što se događa tamo dolje niz njegovu petrinjsku ulicu Brezje u kojoj živi –  vidio je i doživio svašta u svom životu, samo nikad nije vidio pravu ovcu. Ali to ga uopće ne zabrinjava.

Floki je registriran i ima uredne papire svog postojanja i boravka na ovom svijetu, redovno cijepljen, sjajno pažen, mažen i uhranjen, a ponekad oboli, nastrada od “klopova” – krpelja koji znaju biti smrtonosni za pse ako im se ne pruži pomoć na vrijeme. Nažalost, to se upravo Flokiju dogodilo ovih dana. Postao je odjednom nezainteresiran, umoran, tih, ne laje, ne jede, samo leži – svi oni simptomi koji su dovoljni za uzbunu i odlazak veterinaru na pregled.

Tako je bilo i ovog kišnog jutra. Floki nije imao pojma kud ga vozimo kroz gust gradski promet na mokrim ulicama, a u zgradi Veterinarske stanice Petrinja, čekao ga je njegov “stari prijatelj” kojeg ne voli zvati u goste i s njim se sastajati jer ga uvijek dobro “ispika” injekcijama – veterinar Predrag Pendić. Flokiju je odmah u ambulanti izmjerena temperatura koja je bila vrlo visoka – plus 40 i nakon pregleda veterinar je zaključio da je Floki ugrižen od strane krpelja (mada ima ogrlicu protiv njih oko vrata) i dao mu koktel lijekova koji će ga spasiti. Pendić kaže da ova južina i nedavno “bablje ljeto” je produžilo sezonu krpelja i da vlasnici pasa trebaju pripaziti na neuobičajeno ponašanje svojih ljubimaca i odmah ih odvesti na pregled jer bolest koju krpelj kod pasa izaziva piroplazmoza je izlječiva samo ako se odmah i brzo reagira i krene u liječenje.

Pendić je spasio Flokija. On leži na terasi i odmara se. Dobit će i finu, posebnu klopu. A vani kiša i dalje pada. Valjda će uskoro doći i ta hladnoća primjerena trenutnom godišnjem dobu  i neutralizirati krpelje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here