Zlatni pir Kate i Mike: Starešinovići iz Strašnika proslavili 50 godina braka

Autor Antun Petračić

Veliko slavlje održano je proteklog vikenda u Strašniku br. 31: domaćini Kata (r.1954.) i Nikola Starešinović (r.1950)  dosegnuli su 50 godina braka, a njihovi potomci organizirali im proslavu tzv. zlatnog pira.

Oboje iz istoga sela, Kata rođena Babić  u središtu Strašnika, a Nikola u zaseoku Balun, zagledali su se vrlo mladi i za samo dva mjeseca postali supružnici. Nikola je imao 19 godina, a Kata tek 15, pa je od ondašnjeg suda i liječnika tražena dozvola za njen ulazak u brak. Slavilo se četiri dana, a po želji njihovih roditelja ženidba  održana na blagdan Svih svetih, 1. studenoga 1969., pa se sada uz isti nadnevak ponovilo 50 godina kasnije.

– Mi smo poljoprivredna obitelj  cijelog života vezana uz radove na polju, u staji s stokom i našem selu. Domovinski rat proveli smo u progonstvu, a vratili se odmah s oslobođenjem u Oluji i podizali uništeno, zapušteno i srušeno. Držali  smo deset krava muzara i isporučivali mlijeko, ali prestali zbog zdravlja i sada imamo samo dvije krave i nekoliko svinja, jedino za kućne potrebe- doznajemo od slavljenika.

Kažu da nemaju recept  ovakvom dugovječnom zajedničkom životu: za „obastati“ su važni sloga, razumijevanje, poštovanje, volja za poslom i skrbi, a u rješavanju razmirica  „ odlučilo je popuštanje supruge“, dodaje Nikola.

Starešinovići imaju kćerku Snježanu, unuka Leona i praunuka Nou, mladi su brakovima   povezani s petrinjskim obiteljima Švehar i Štifan, uz rodbinu, svojtu i prijatelje iz obitelji Radošević, Vrbanac, Domitrović, Marinović…. njih 50-tak nazočilo je proslavi zlatnog pira. S prepunih pladnjeva počašćeni su vrućom  janjetinom i odojkom s ražnja, sve iz kućnog, domaćeg, uzgoja Starešinovića.

Uz glazbu i pjesmu unuka  Leona ( Ajde Kato, ajde zlato…) baka i djed su zaplesali, preko mobitela  vidjeli se s čestitarima iz Njemačke, razrezali svečarsku tortu s imenima Kata i Mika, a  mlade snage podijelile je uzvanicima. Na svojoj obljetnici, kao i svaki drugi uobičajeni dan,  slavljenici su još stigli nahranili i napojiti stoku u staji.

– Zdravlja, samo zdravlja, treba nam najviše- jedinu želju izrazili su Kata i Nikola Starešinović.

Slavili su oni i 40-godišnjicu braka, a  mi im poželjeli da se ovako – za pohvalu, kao uzor i primjer –  skupe i na dijamantnom piru, za 60 godina zajedničkog života!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here