Sklopka stara 45 godina radi kao prvog dana – u tijeku je eneregetska obnova moje (i vaše) stare škole

Autor:Miroslav Šantek

Nevjerojatno, ali istinito. I vrlo rijetko za doživjeti u današnja vremena. Prije 45 godina je u petrinjskom Brezju izgrađena i stavljena u funkciju tadašnja OŠ Ivan Rukavina Siđo – danas OŠ Dragutina Tadijanovića. 1976. je u svoje odaje u malom traktu primila i mene i sve moje vršnjake koji su te jeseni krenuli u prvi razred. Kroz maglovita sjećanja prolaze mi slike mog okićenog razreda 1.b. i učiteljice Ankice Križanić koja je upalila svjetlo u toj prostoriji okrenuvši prekidač sklopke udesno i tako osvijetlila sve naše male glave.

Proteklo je od tada puno vode Petrinjčicom i Kupom, a ovog studenog jutra, kad je škola utihnula jer su njeni učitelji i profesori u štrajku i upravo se bore za svoja prava u središtu Zagreba, pa samim tim činom kad nema danas nastave i učenika u školi, pružila se dobra prilika majstorima koji su nedavno krenuli s poslom energetske obnove škole, da promijene stolariju na prozorima i vratima nižih razreda – nisam mogao odoljeti da ne pogledam svojim očima i ne zabilježim zauvijek te povijesne prizore, jer tko zna kad će opet stići neki veći novac za osvježavanje ove kuće znanja.

Ravnateljica Ruža Novaković je okrenula sklopku i upalila svjetlo. Začuo se jaki klik. Treba malo snage da se okrene, a onda dođe osjećaj energije ispod sklopke. Nešto jako i moćno. I u ovom slučaju vrlo trajno. Ravnateljica kaže da neće mijenjati ove sklopke jer savršeno rade već 45 godina. Očito su majstori tog doba jako dobro napravili svoj posao, a izgleda da su i materijali bili puno bolji nego danas.Ona je vrlo zadovoljna do sad urađenim poslom. Pred njenim očima nestaje polako staro sivilo i razmišlja da se provede anketa među učiteljima i učenicima kakvu boju bi trebalo postaviti na vanjske zidove. Kaže da će sve kompletno završiti početkom iduće školske godine. I to će biti njen posljednji veliki zadatak čiji završetak  neće dočekati na mjestu ravnatelja.Zamijenit ću je uskoro netko drugi, a ona odlazi u zasluženu mirovinu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here