Održani 4. petrinjski diletantski kazališni susreti: Mladi i odrasli neprofesionalni glumci, plesači, pjevači, šaljivđije…

Novinar Antun Petračić

Nekada su ih nazivali diletantima, a sadašnji je to pojam za amatere, dragovoljce, prošireno i na volontere, sve one koji izvan profesije, dopunsko od  osnovnog zvanja i posla, bez naplate i materijalne koristi, zdušno iz srca, predano i kvalitetno dodatno ulažu svoje vrijeme i pritom uživaju, vole što to rade.

U takvu skupinu spadaju i glumci-amateri, a njima  je jednu večer godišnje dana prigoda pokazati svoje talente, skrivene nove vrijednosti i umijeća, na Petrinjskim  diletantskim kazališnim susretima. Sinoć su održanih već četvrti za redom, u organizaciji Hrvatskog doma i Folklorne sekcije Petrinjčica, u suorganizaciji Udruge Đeram iz Dragotinaca, pokroviteljstvo Grada Petrinje i medijsku pratnju našeg PS portala.eu.

Na pozornici koncerne dvorane Pučkog otvorenog učilišta izvedbe diletanata-amatera-neprofesionalaca pratilo je dobro popunjeno gledalište i  pritom publika uživala u četiri predstave šaljivog sadržaja, prošireno pjesmom, svirkom, plesom, zabavom, veseljem…

Prvi su nastupili,  i prvi puta na ovim Susretima uopće sudjelovali,  članovi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije iz Petrinje, scenskom prilagodbom poznate priče Djed i repa, a uvježbane po projektu Naš veseli vrt. Djeca, njihove učiteljice i roditelji  izradili su cjelokupnu scenografiju i kostime predstave. Kod učiteljica ove djece svoj prvotni kostim iz njihove izvedbe, brzo je novom i drugačijom scenskom odjećom zamijenila Kata Perković, još i „glumica“ u veseloj predstavi Udruge Đeram, kojoj je predsjednica.

Neumorne, inventivne i svaki puta drugačije i posebne  Dragotinčanke i njihovi muškarci za ove 4. susrete uz naslov „ Eeee, kod nas prođe infrastruktura…“ prenijele  su događaj iz nedavne prošlosti. Asfaltiranje sela ne prihvaća, ljuti se i negoduje stara baka, uvjeravaju je  „drug iz Komiteta njegova sekretarica“, a novu infrastrukturu ostali mještani koriste kao priliku za zabavu s plesom uz svirače,  pivu iz gajbi i svega drugog zapetljanog i neočekivanog što već ide u takvu veselicu.

Sličnu aktualnost iz naše bliže zbilje pokazala je i dramska skupina Kulturno- umjetničke udruge Seljačka sloga iz Graberja. Njihova Večernja škola  izvedena je s maskiranim ženama i u muške uloge, pjevale su dvosmisleni Bećarac, a igrokaz podijelile na scenu u školi i otvorenom prostoru, ispred Trgovine Kod Mićka, čime su koristile nadimak Milana Hercega-Mićka,  ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta-Hrvatskog doma.

On je svakoj skupini uručio zahvalnicu organizatora uz  pohvalu na očuvanju ove vrste narodne tradicije i širenja pučkog običaja, koji je  s brojnim skupinama diletanata Petrinje bio poznat i razgranat u 18/19 stoljeću.

Uz domaće izvoditelje iz triju udruga,    sinoć je gostovala Dramska skupina Feniks  Kulturno amaterske družbe Društva žena Pleso. Na području Velike Gorice i šire često nastupaju, a na ovogodišnjim susretima izveli su skeč Crna zarada.

Zadovoljni gledatelji i stalni sudionici,  očekuju u ovo vrijeme iduće godine i petu sezonu već dobro ustaljenih i  prihvaćenih tradicionalnih kasno jesenskih Petrinjskih diletantskih kazališnih susreta.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here