Bus za Njemačku kreće u pola šest

Autor:Miroslav Šantek

Svakih par mjeseci mi se dogodi ista priča. Slušalice riknu. Prvo počne signal prekidati na jednom kanalu, pa ga ubrzo nestane. To je znak da ih treba baciti u smeće i otići u dućan po druge. A baš danas je nestao desni kanal.

Volim hodati ulicom i slušati glazbu preko smartphona.Stari uzori novovalnih grupa ex YU rock scene  – Gang Of Four su mi uljepšavali subotnje petrinjsko popodne kad sam ga ugledao kako mi maše na parkiralištu pored Idisa. Ne viđam ga često, kad malo bolje razmislim nisam ga vidio dugo u gradu, a ni ne poznam ga baš dobro. Poznanici i prijatelji jesmo,a to je ono jedino bitno. A ovog puta se raspričao.

Na pragu je pedesete. Prije tri mjeseca je odlučio otići u Njemačku. U neki mali grad na granici sa Švicarskom. Oko tisuću kilometara od Petrinje. 13 sati vožnje autobusom. Nitko mu nije sređivao posao tamo. Raspitao se preko nekih agencija što se nudi i otišao.Vozi viličara u tvornici osam sati. Živi u nekom pansionu. Plaća je dobra. Posao nije jako zahtjevan. Kad nešto i pogriješi, kažu mu  – samo polako. Priča na engleskom, onoliko koliko zna, uskoro ide na tečaj njemačkog, a ekipa oko njega je iz zemalja bivše Juge i okolice. Kaže da se snašao i da mu nije loše. Vremenom misli i suprugu odvesti sa sobom. Veli da hoće zaraditi sigurnu penziju, a ne da ovdje ima crkavicu. Pun je planova. Računa slobodne dane kad će ponovno doći u Petrinju, spominje prosinac…

Kaže da žuri jer mu bus za Njemačku kreće u pola šest. Pružam mu ruku i želim sretan put. Odlazim u kafić preko  puta. Konobarica već zna što pijem. Na televiziji na zidu dokumentarac National Geographica o istraživanju davno nestalih civilizacija. U Petrinji nas još uvijek ima.Mada, eto, ljudi odlaze. Bježe iz svoje domovine. Zbog penzije. Novca za sigurnu starost. Ne vjeruju političarima s Markovog trga.

Bože čuvaj ti, naše golubove i sirotinju, jer bogati se ionako za sebe pobrinu – napisao je davno Jajo Houra.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here