Dva srodna događanja Pododbora SKD Prosvjeta Petrinja: Nakon 12. likovne kolonije Jesen u Petrinji 2019. otvorena 7. izložba slika Tradicijsko graditeljstvo u očima umjetnika

Novinar Antun Petračić

Dva događanja povezanog  sadržaja u jednom danu spojeni su  ove subotu u Petrinji. Pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta najprije je  u Hrvatskom domu organizirao cjelodnevnu 12. likovnu koloniju Jesen u Petrinji 2019., a na večer u Galeriji Krsto Hegedušić započeo 7. izložbu slika nastalih na sličnim prethodnim susretima. Dvostruki program održan je pod pokroviteljstvom i novčanu  potporu Grada Petrinje, uz uključenje Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačke županije i članova pododbora SKD Prosvjeta Petrinja.

U likovnom stvaranju novih radova raznih motiva, sadržaja, veličina i tehnika više sati sudjelovali su  akademski umjetnici i neprofesionalni slikari iz više gradova Hrvatske, a među njima umirovljeni likovni pedagog iz Karlovca  Mile Knežević, jedini sudionik svih 12. jesenskih kolonija u Petrinji. Kod svoje kuće ranije napravljenu sliku donijela je i ostavila najstarija sudionica, Vlasta Kristić, članica Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart…

U Galeriji Krsto Hegedušić do 20. ovog mjeseca potrajat će tematska izložba Tradicijsko graditeljstvo u očima umjetnika,  s 43 radova od 20 autora, izdvojenih iz prebogatog fundusa SKD Prosvjeta Petrinja ili posuđenih iz privatnih zbirki i kolekcija.

Izložbu je otvorio akademski slikar Nedjeljko Tintor iz Zagreba, redovni član  ovakvih jesenskih i proljetnih likovnih susreta i kolonija u Petrinji i po Banovini.  U ime Grada Petrinje likovnjake je pozdravio Mile Zubanović, član Gradskog vijeća i predsjednik Gradskog odbora SDSS Petrinje, a otvorenju i završnici nazočio i paroh petrinjski Saša Umićević.

Priznanja je uručila glavna realizatorica programa Mara Vilus, predsjednica Pododbora SKD Prosvjeta Petrinja.

– Ovogodišnja  likovna jesen u Petrinji za 2019. u kontinuitetu  je projekta očuvanja i razvijanja nacionalnog i kulturnog identiteta  Srba u Hrvatskoj i na području Grada Petrinje. Likovno izražavanje dio je ukupne kulturno-prosvjetne aktivnosti pododbora u kojem još djeluju folklorno-tamburaška sekcija, ženska izvorna pjevačka grupa, književno-informativni klub i ženski etno-klub. Od 2004. godine pododbor je organizirao 15. likovnih susreta na Baniji, jedne likovne susrete na Baniji i u Pokuplju i jednu koloniju u Lonjskom polju,  a sada istodobno 12.likovnu koloniju Jesen u Petrinji i početak 7. izložbe tematskog sadržaja. Dođite i pogledajte – poziva Mara Vilus.

Ova izložba za  studeni u Galeriji K. Hegedušić ( tiskan je i popratni katalog) uvrštena je u program Javnih potreba u kulturi za 2019. Savjeta za nacionalne manjine RH, SMŽ i Grada Petrinje.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here