Očitovanje Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša SMŽ o radovima na obali Une

Krajem listopada na obali rijeke Une počelo je izvođenje radova u kojima se koristila teška mehanizacija. Povremeni suradnik našeg portala i ekološki aktivist, Daniel Pavlić, snimio je izvođenje tih radova i objavio više postova na svom facebook profilu, te napisao članak „Ekocid na Uni“ (objavljen 28. listopada 2019.) u kojemu su objavljene fotografije koje su snimili on i naš poznati fotograf Nikola Šolić.

Budući je dolina rijeke Une uvrštena u Naturu 2000, ekološku mrežu temeljenu na EU direktivama i sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije, a najvažniji mehanizam zaštite područja ekološke mreže je postupak ocjene prihvatljivosti svih planova, programa i zahvata koji mogu imati značajan utjecaj na područja ekološke mreže, tako i svih pojedinačnih zahvata za koje nije moguće sa sigurnošću isključiti negativan utjecaj na ciljne vrste i staništa te na cjelovitost područja ekološke mreže, obavezno je provesti postupak ocjene prihvatljivosti, koji je ugrađen i u Hrvatsko zakonodavstvo. PS-portal je stoga istog dana, ali nekoliko sati prije objave članka, tražio očitovanje od nadležnog tijela, odnosno Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša SMŽ. Njihov odgovor dobili smo danas te ga, zajedno s našim Zahtjevom za očitovanje, objavljujemo u potpunosti.

PS-portal

 

Sisačko-moslavačka županija
Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša
Rimska 28, Sisak

Zahtjev za očitovanjem

Poštovani,

u svezi s radovima na obali rijeke Une, koje navodno izvodi Vodoprivreda Sisak po nalogu Hrvatskih voda i MUP-a, a budući je dolina rijeke Une uvrštena u ekološku mrežu Natura 2000 pod brojem HR2000463, molimo vas da nam pošaljete svoje očitovanje o istom.

Sa štovanjem.

PS-portal
M. Juranovića 10, Petrinja

 

Očitovanje Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša SMŽ možete pročitati klikom na poveznicu:

Odgovor PSportal

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here