Martinje među Petrinjcima treće životne dobi: Vinski biskup Manjuso i ministrant Điba u Domu za starije i nemoćne osobe

Autor: Antun Petračić

Josip Anić  podrijetlom je iz  Struge, a u svome Pounju nije imao  vinograd ni naviku slavljena sv. Martina, zaštitnika vinogradara i vinara. Zadnjih  pet godina korisnik je Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji i sve to vrijeme redovito sudjeluje u domskoj tradicionalnoj veselici Martinja.

Na sinoćnjoj takvoj, na spomendan biskupa Martina,  Josip Anić vino iz boce nalijevao je gošćama za istim stolom, a slično su činili i ostali  slavljenici uz prepune stolove glavne društvene dvorane. U domskoj kuhinji ispečeni su orehnjača i študle  od sira i pekmeza, servirani sokovi i crna kava, a program ispunio Ženski pjevački zbor Lira i obvezni ceremonijal krštenja mošta u mlado vino.

Uz svoju orguljašicu i voditeljicu Luanu Komlinović članice Lire pjevale su samo napjeve vezane uz vino i Martinje-Vincekovo:  Štefomir, Napitnica, Kumek s kleti baril nosil, Nikaj na svetu lepšega ni, Išel bu v kleticu, a naravno i obavezno našu petrinjsku Vijala se bijela loza…

Drugu godinu za redom vinskog biskupa i njegovog  ministranta uprizorili su Marijan Augustić – Manjuso i Vilko Franjić – Điba, a nakon šaljivog programa po starim štatutima i  pravilima uz ovog sveca 11. studenoga, još su dodatno „krstili“ crnu lutku u košari. Ovu šalu izvela je Zora Vujić iz Lire, objasnila da su  obojenom „djetetu“ roditelji migranti u tranzitu kroz Petrinju, a „biskup“ dodao kako su valjda „jeli crno grožđe“. Kasnije su u „civilu“ dva glazbenika-veseljaka  pjevali i svirali na harmonici i gitari.

Niti jedan sudionik proslave Martinja sinoć nije strahovao od policijskih  prometnih provjera, jer nitko nije ni izlazio na cestu, bez opasnih promila alkohola na počinak u sobe prošli su hodnicima  i liftom na katove…

Među svim zaposlenicima i korisnicima Doma za starije i nemoćne  osobe jedino je radnoj terapeutkinji Martini Matić jučer bio imendan, a  buketom svježeg cvijeća u ime cijelog zbora čestitala je predsjednica Lire Ivana Malović.

U ovoj ustanovi nova slična veselica održat će se za sv. Nikolu, a potom uslijediti blagdanski dani  Božića i Nove godine. Zbor Lira u ovom Domu održava stalne tjedne probe i često nastupa, a u istoj dvorani 22. ovog mjeseca održat će  godišnju izvještajnu skupštinu.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here