Salama za napuštenog psa

Autor:Miroslav Šantek

Ova kuja s naslovne fotografije današnje priče je snimljena u jesen 2015. i njena sudbina je nepoznata. Pojavila se usred petrinjskog parka, baš kao mnogi psi lutalice prije nje.Ona svakako nije mogla utjecati na svoju sudbinu. Kao i u većini slučajeva (osim kad pobjegnu s lanca ili dvorišta) njen “vlasnik” ju je potrpao u auto i iz tko zna iz kojeg grada ili sela dovezao do Petrinje, izbacio je van i odvezao se kao da je nikad nije ni vidio.Kao da ju uopće ne poznaje. Ostavio ju je na milost i nemilost.

Sinoć, kroz mokri petrinjski mrak s prijateljem sam otišao na pivo u kafić. Putem smo sreli jednog dobro uhranjenog psa koji se iznenada pojavio i koji već nekoliko dana luta Petrinjom. Moj prijatelj voli pse. Kad god vidi nekog na cesti, odmah ga poziva i pokušava se s njim sprijateljiti. I kaže mi da je tog dana vidio tog psa na autobusnoj stanici u parku. Vrzmao se oko ljudi, tražio nešto za prigristi, tražio je malo pažnje. I dobio ju je. Jedna žena koju su mnogi vidjeli kako već dugi niz godina pomaže napuštenim životinjama, a čije ime je Maja je vidjevši ovog psa zastala,otišla preko puta u dućan i iskeširala svoj novac za salamu koju je pas smazao sa zahvalnošću. Ona je jedan od dobrih duhova ovog grada koji ne želi u javnost. Ona jednostavno voli pomagati životinjama i to je sve.

A onda se pojavio čovjek koji kada ga je vidio je počeo vikati na njega iz sveg glasa. Kažu sto ljudi, sto ćudi. A pas se valjda sklonio negdje i prespavao ovu studenu i mokru petrinjsku noć. Ni prvi ni zadnji. Nažalost, ljudi će i dalje iz to zna kakvih razloga svoje kućne ljubimce jednostavno odbaciti. A Maja će sigurno reagirati i pomoći, ali………

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here