Crkveni zbor iz Brdovca u sv. Bartolu: Nedjeljni spomen na tragedije Vukovara, Škabrnje, Hrastovice…

Autor: Antun Petračić

U župnoj  crkvi sv. Bartola u Hrastovici glavna sveta misa ovo nedjeljno prijepodne imala je posebno značenje i goste.  Iz župe sv. Vida u Brdovcu, mjesta 40 kilometara od Zagreba i četiri km od Zaprešića, prvi puta došao je mješoviti crkveni zbor, a njihov župnik Ivan Gretić predvodio misno slavlje, uz propovijed domaćina fra Dragana Grizelja.   Pjevači iz župe-općine s 12.000 stanovnika na granici Hrvatske sa Slovenijom, tako su u nedjelju uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje, Hrastovice, Petrinje… i drugih mjesta stradanja Hrvata u velikosrpskoj agresiji, zadržali tradiciju dolaska u ratnom tragedijom i patnjama zahvaćenog područja.

– Brzo nakon slobodnog  Vukovara pjevali smo misu na Trpinjskoj cesti, u sv. Lovri u Petrinji bili u ovo vrijeme 2013., u Gori 2015., Maloj Gorici 2017., lani u Voćinu i sada  u Hrastovici. Odlučili smo se za dolazak nakon članka u Glasu koncilu o ovoj župi, a o nedjelji 17. studenoga brzo su se dogovorili naši župnici – veli Ivica Meštrović, predsjednik crkvenog  zbora iz Brdovca. Nakon svete mise oni su još izveli kraći program svjetovnih pjesama, a ispred oltara u narodnim nošnjama KUD Hrastovačka gora pjevao i svirao Čuj nas Majko… i domoljubnu budnicu Hrvati, Hrvati!

-Oko crkve sv. Bartola iskoristili smo ujedno sunčano prijepodne za više vrsta skupnih fotografiranja, koje ćemo čuvati u arhivi i koristiti za ilustraciju naše pjesmarice od 40 notnih zapisa   Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu, koju planiramo objaviti do kraja ove godine -saznali smo od predsjednice ovog aktivnog društva Ljiljane Sigur.

U rukama ponosnog djede Ivice Karaga mirno je  pozirao i najmlađi folkloraš, 9-mjesečni Petar Radošević,  čija mama Ana i tata Luka tamburaju u sastavu, oboje na primu.

KUD je  darivao župnika i predsjednika zbora iz Brdovca,  te domaću članicu Elizabetu Stamenić, kojoj je danas imendan, a jučer bio rođendan. I među Brdovčankama je danas imendan  Sandri Richter, pa su si u crkvi uzajamno čestitale dvije slavljenice. Gosti su također umjetničku sliku s likom sv. Josipa  darovali župniku D. Grizelju, a predsjednik crkvenog zbora I. Meštrović pozvao je Hrastovčane u njihovu crkvu i općinu. Iz tamošnje civilne vlasti  danas je ovdje nazočio zamjenik načelnika Stjepko Rukelj.

Prema objavi i pozivu fra D. Grizelja, u Hrastovici će se sutra na popodnevnoj misi u  17 sati također moliti za hrvatske žrtve Domovinskog rata, a potom u procesiji do križa podno crkve sv. Bartola  nositi zapaljene svijeće.

Slično će se i danas u  nedjelje nakon mise večernjice lampioni staviti i u petrinjskom parku, a ovo spomen sjećanje u 19 sati  dogovorno suorganiziraju Koordinacija udruga Grada Petrinje i župa sv. Lovre.

Svi ste pozvani!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here