Na adresi Gupčeve ul. br. 2. postoji 65 godina: Cijeli tjedan Dani Hrvatskog doma

Autor:Antun Petračić

Ulica Matije Gupca broj 2. adresa je Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma Petrinje u čijoj je  zgradi još i sjedište Gradske čitaonice i knjižnice Petrinje. Ne tako davno ovo je bila jedinstvena središnja ustanova kulture  Grada Petrinje, a po zakonskoj obvezi razdvojena na dvije samostalne, ali obje u mjerodavnosti, „vlasništvu“ Grada.

Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja  vodeća je ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad Petrinja, a bavi se organizacijom i provođenjem programa vezanih uz kulturu, umjetnost, edukaciju i obrazovanje odraslih. U sklopu Hrvatskog doma djeluju Galerija Krsto Hegedušić,  Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, Folklorni ansambl Petrinjčica i Petrinjski puhački ansambl.

I Učilište i Knjižnica koriste velebnu zgradu kojoj je  ovih dana točno 65 rođendan. U samom središtu prostrano i veliko zdanje izgrađeno značajnim radom i sredstvima građana Petrinje svečano je otvoreno  koncem studenoga 1954., uz gostovanje HNK iz Zagreba s operom Ero s onoga svijeta. Za sjećanje na otvorenje svake godine održavaju se Dani Hrvatskog doma, uvijek organizirani u (pred)zadnjem tjednu tekuće godine.

Tada se održavaju kazališne predstave, prikazuju filmovi za djecu i odrasle, otvaraju izložbe, organiziraju razgovori o kulturi i svemu drugom stručnom i zanimljivom, a svega toga bit će i tijekom ovog tjedna.

Dani Hrvatskog doma 2019. počinju večeras, a  sva događanja objavila je ustanova na svome plakatu-letku,  kojeg pogledajte i odaberite-odlučite što ćete od 18. do 23. studenoga u slavljeničku zgradu i Galeriju Krsto Hegedušić  doći vidjeti, zabaviti se, saznati…

Posjetitelje podsjećamo kako je zbog temeljite obnove Runjaninove i dijela Hanžekove ulice do  Hrvatskog doma onemogućen prilaz vozilima, a otežano i pješacima. Ne može se kroz glavna vrata zgrade, pa se privremeno ulazi-izlazi  preko terase i predvorja-hodnicima uz koncertnu dvoranu… (A.P.)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here