I domaći i gosti su poplavljeni – Žažina danas

Autor:Miroslav Šantek

Nazvala je Boba. Sa sigurnog mjesta. Iz zagrebačkog ureda gdje radi, visoko u zraku iznad Vlaške ulice. Ona s te pozicije vidi Petrovu crkvu, milijunsku gužvu,tramvaje i automobile, a Kupa je daleko. Nevidljiva. Tamo negdje na jugu.Zanimalo ju je zašto na HAK-ovim stranicama stoji obavijest da je zatvorena cesta Žažina – Mala Gorica. Ona jednostavno,baš kao i tisuće ljudi ne zna za tu cestu jer nije nikad prošla uz samu obalu Kupe na tom dijelu.

A to nije ona glavna, svima poznata cesta Brest, Mala Gorica, Petrovec, Žažina kojom svakodnevno nebrojeni radnici i putnici prometuju prema metropoli, već bi iz Petrinje trebali skrenuti u selo Mala Gorica, doći do crkve sv. Jurja, spustiti se prema tamošnjem kupalištu i magičnoj samoći kapelice Majke Božje Snježne kraj koje vodi makadamski put prema selu Žažina. Na ovom mjestu ne postoji nasip i Kupa kod svake malo jače kiše poplavi ovaj kraj, a kad se povuče, ostavi iza sebe tragove “stolovanja” u obliku plastičnih vrećica i smeća koje je zataknula za granje uz cestu. Put završava u selu Žažina na njegovom kraju – kod stare crkve sv. Vida na brdu i izlazu na cestu Žažina – Letovanić.

 

Na tom mjestu je postavljen znak zabrane prometa. Tom cestom prometuju samo stanovnici Žažine koji žive u tom dijelu sela. Niz padinu s lijeve strane uzdiže se osamljeni dimnjak nekadašnje ciglane, a s desne strane nasip koji štiti selo od poplave. I dalje se ne može. Preko ceste je veliko crijevo koje je spojeno na traktor koji pumpom ispumpava vodu iz poplavljenih kanala. Njegov vozač sjedi, zagledava u mobitel, krati vrijeme. Dugotrajan je to i dosadan posao kojeg možete samo promatrati i čekati da jednom završi. Tišina je u ovom dijelu sela, nema prometa, nema ni ljudi, samo poneki pas ljuto zalaje kad shvati da je došao neznanac, a na cesti stoje građevinski strojevi koji čekaju da se voda sama povuče pa da nastave s radom – ovdje SMŽ asfaltira cestu u dužini 800 metara, a radove je prije nekoliko dana obišao i župan Ivo Žinić.

S druge strane nasipa ukazalo se pravo more. Kupa se razlila kud god je mogla i htjela. Pojela je livade, puteve, šumarke, pod svoje je uzela i lokalno nogometno igralište i sve predmete koji ga okružuju uključujući i semafor s natpisom:domaći i gosti, a samo zadnje zrake sunca se u čudesnim bojama lome po njenoj površini i stvaraju nestvaran, uzvišen ugođaj kod promatrača. Sve će ovo vrlo brzo nestati i ponovno se vratiti u normalu, a HAK će objaviti da je cesta Žažina – Mala Gorica prohodna. Jedino će možda labudovi biti tužni jer za vrijeme mog dolaska uživali su u toj “redovnoj” poplavi baš u svakoj sekundi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here