Šejn na Petrinjčici

Autor:Miroslav Šantek

Zanimljiva fotografija s prizorom koji se ne viđa baš često u Petrinji je stigla u našu redakciju od naše čitateljice. Na njoj je snimljen trenutak života koji dožive samo rijetki – vožnja čamcem Petrinjčicom.

Petrinjčica je malena rječica koja teče kroz Petrinju. Dolazi iz predjela velike šume Šamarice s juga gdje izvire i hita prema Petrinji. Izrazitom većinom vremena je vrlo plitka i neprikladna za vožnju čamcem, a u samoj Petrinji probleme za taj poduhvat stvaraju i njeni slapovi. Tek ponekad, kad padnu velike kiše i kad se na trenutak podigne voda u toj  mjeri da čamac može prijeći preko slapova, pojavi se neki “Šejn” iz istoimene pjesme grupe Haustor koji cijeli život sanja kako odlazi uz rijeku  – u ovom slučaju čamcem umjesto starog parobroda koji vozi soli skitnice na zapad, a on nosi tanku dugačku cigaru i par mamuza od zlata. I tih nekoliko kilometara se vozi omeđen nasipom kojim prolaze građani od kojih će samo malobrojni dobiti priliku u životu da na jedan dan postanu Šejn.

Osobno sam imao sreće i priliku da postanem Šejn. Vozio me Neno Judaš sa svojim čamcem po Petrinjčici i to usred kiše i velikog nevremena, a voda je bila ogromna, mutna, duboka, divlja i brza. Morali smo legnuti na dno čamca da bi prošli ispod mostova. Ali osjećaj je bio neopisivo dobar.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here