Sisak za Vukovar

Autor: Marjan Gašljević

Danas su u večernjim satima građani sisačkog Mjesnog odbora Sisak Novi na čelu s predsjednikom MO Igorom Papežom (HDZ) i članicama i članovima Nezavisne liste Vere Zaloker tradicionalno, desetu godinu za redom, u spomen žrtvama Vukovara pristupili molitvi i paljenju svijeća duž Strossmayerove ulice, žile kucavice Siska i MO Siska Novog. Akciji su se odazvali članovi temeljnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice Sisak Novi te članovi Nezavisne liste koji su, poslije zajedničke molitve i blagoslova, krenuli s paljenjem svijeća duž ulice.

Članovi Mjesnog odbora Sisak Caprag organizirali su paljenje svijeće duž ulice Hrvatskog narodnog preporoda a članovi Mjesnog odbora Zeleni Brijeg duž Ulice grada Vukovara.

Grad Sisak i sam je itekako osjetio neprijateljsko djelovanje u vidu teških bombardiranja i pokušaja pješačkih napada na prilazima Gradu koje su branitelji grada uspješno odbijali i na kraju u pobjedonosnoj akciji Hrvatske vojske „Oluja“ neprijatelja doslovno vojnički porazili i uništili. Upravo iz tih teških iskustava empatija građana Siska prema gradu Vukovaru još su veća i odatle proizilazi ova akcija u koju se uključuje velik broj građana uz dostojanstvo i pijatet odajući poštu svim stradalim braniteljima Vukovara ali i cijele Hrvatske što su i pokazali svi se zajednički prisjetivši stradanja kod spomenika Žrtvama u capraškoj ulici Hrvatskog narodnog preporoda gdje su, uz kratak umjetnički program, uputili zajedničku molitvu za sve žrtve velikosrpskog terora u Domovinskom ratu te, prigodno, zapalili svijeće kod spomenika.

Hrvatske žrtve velikosrpskog terora u Domovinskom ratu i danas 24 godine poslije dio su teških ožiljaka na hrvatskom nacionalnom biću i nisu samo tuga obitelji koje su ostali bez svojih najmilijih već i obaveza čuvanja uspomene na njih i opomena na neprihvatljivost ideologija koje promiču nacionalnu i svekoliku isključivost. Žrtve koje su stradale braneći svoj dom i Domovinu, nevine žrtve koje su stradale u uvjerenju da njihova nacionalna pripadnost nije grijeh radi kojeg će im biti nasilno oduzet život su žrtve koje ne smijemo nikada zaboraviti a uz zahvalu za svoj život u slobodnoj Hrvatskoj i njih spomenuti u našim svakodnevnim molitvama a ne samo u prigodama. I ne zaboravimo, njihova žrtva je žrtva za sve građane neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here