Goranova ‘Jama’ u Srednjoj školi Petrinja

Autor: Ljiljana Lekanić-Kljaić

U Srednjoj školi Petrinja opet se događaju lijepe stvari. Kako kaže naša knjižničarka profesorica Kristina Andlar, Mjesec knjige motivira na kreativne akcije koje se realiziraju u suradnji  profesora i učenika.

Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige je glazba. Tu stupa na scenu novo lice, profesor glazbene umjetnosti Robert James Hudulin. Već neko vrijeme pratim rad tog izuzetnog mladog čovjeka. Oduševio me je na koncertu grupe Rolin Humes svojom neposrednošću i duhovitošću, te nevjerovatnom energijom koja se fino razlijevala po brojnoj publici na neobičnom platou kraj Silosa. Kad sam vidjela da dolazi raditi u školu znala sam da će zapuhati drugačiji vjetrovi. Tako se i zgodilo. Uprizorio je Goranovu antiratnu poemu Jama kroz 10-dijelnu kompoziciju, a vizual je sjajno riješila Barbara Tomečak. I njen rad pratim već duže vrijeme, jer je sa kolegicom Mimom Juračak već radila u prostoru škole. Uvijek donosi neobičnu razigranost, a fini fluid njenih izložaka već je prepoznat kao osoben zaštitni znak.

Neobično je bilo prolaziti između spuštenih bijelih plahti, koje sama zove lebdećim formama sa potresnim Goranovim stihovima i bezbrojnih crno-bijelih kišobrana koje iščitavam kao sraz svjetla i tame, noći i dana, vida i sljepoće. Igra svjetala sa reflektora također je doprinosila snažnoj atmosferi. Da je tomu tako svjedoče i učenici koji su sa zanimanjem popratili ovaj glazbeno -vizualni događaj. Pokazalo se da jedno od najpotresnijih djela hrvatske književnosti može biti inspirativno i na potpuno drugačiji način od dosadašnjih. Sreća je da se tog posla prihvatio ovaj kreativni dvojac od kojega se nadati još mnogim lijepim doživljajima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here