Bili su jako uporni i sakupljali su stari papir danima – na kraju su skupili čak 13200 kg i zaradili dobar novac koji im je pomogao u kupnji pametne ploče

Autor:Miroslav Šantek

Svi mi malo “stariji” još se uvijek dobro sjećamo naših osnovnoškolskih godina u kojima smo znali i skupljati stari papir po privatnim kućama, čistili smo tavane i podrume, obilazili trgovine i skladišta… i sve to potrpali u kontejnere koji su stari papir odvozili na ponovnu reciklažu jer su nas naučili da koristeći stari papir spašavamo naše šume i prirodu.

Te godine su davno prohujale s vihorom, a u današnje internetsko doba i sve manje je proizvoda i tiskovina na papiru, ali ga još uvijek ima u velikim količinama. Zato me je razveselio poziv Ankice Krnjajić Magdić, ravnateljice OŠ Mate Lovraka Petrinja, koja me je obavijestila da je skupa s učiteljicom engleskog jezika Jasnom Anušić došla na ideju da prijavi školu na natječaj koji je organizirao DM – Zeleni korak, a radilo se o natjecanju škola iz cijele Hrvatske u skupljanju starog papira, sve u smislu očuvanja okoliša, a postojale su i dobre i primamljive nagrade za najbolje škole.

Ideju su prihvatili baš svi u školi. I učitelji i učenici i tehničko osoblje, svi su krenuli u napad na stari papir – i to tačkama po petrinjskim ulicama, hodali su od kuće do kuće po Češkom selu, Drenčini, Koloniji, na Senjaku i Slatini, tražili domaćine starog papira za njihovu akciju, a građani su im se rado odazivali, čak i iz udaljenih dijelova grada su dobijali pozive da dođu po papir, mnogi su se i razveselili kad su ih vidjeli jer su se prisjetili njihovog djetinjstva kad su radili istu stvar, tako da se stari papir iz dana u dan sve više gomilao. Pročuo se nadaleko glas o ovim malim skupljačima papira, tako da su im se pridružile u akciji i oružane snage Republike Hrvatske – Tigrovi i Gromovi, njihovi roditelji i susjedi, a u pomoć su priskočile i mnoge petrinjske firme –  ABS d.o.o., Auto-Sandi d.o.o.,  Servis i trgovina „Trgoservis“, „Lonia“, „Školska knjiga“, „Petrinjski radio“, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, trgovine Mlin i pekare, Komunalac, Pevec d.d….

Na kraju nisu uspjeli osvojiti glavnu nagradu DM-a, aii su skupili velikih 13200 kilograma papira za koje su dobili 6 600, 00 kuna. Dodali su još toliko i kupili “pametnu ploču” – Pametna ploča (engl. smart board) je interaktivna ploča, obično većih dimenzija, na kojoj se prikazuju sadržaji putem projektora, računala ili drugih uređaja koji su na nju spojeni. Često se koristi u nastavi zbog interaktivnih karakteristika koje mogu pospješiti učenje, i prezentaciju nastavnog sadržaja. Njome se može upravljati izravno putem ekrana koji reagira na dodir ili putem drugog povezanog uređaja. Ta ploča se sada nalazi u učionici 1. razreda u Područnoj školi Češko selo.

Zamislite – sve to od starog papira.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here