Članice Zbora Lira ocijenile 2019. godinu: Mala raspjevana udruga njeguje petrinjske pjesme, starogradske i evergrine

Autor:Antun Petračić

„Mi smo mala raspjevana udruga koja njeguje naše petrinjske pjesme, starogradske i evergrine,  a svojim nastupima želimo razveseliti sve one koji vole poslušati takve pjesme za dušu. Sudjelujemo u gradskim kulturnim i inim manifestacijama,  u ovoj godine do sada imali smo 11 nastupa, a još nekoliko očekuje u prosincu“, na godišnjoj skupštini Pjevačkog zbora Lira ovog vikenda rekla je predsjednica Ivana Malović.

Članice se okupljaju  i izvan redovnih aktivnosti, zajedno slave imendane i rođendane, posjećuju za bolesti, a uspostavile  su suradnju i s KUD Preslica iz Pešćenice. Dva puta gostovale su u Domu za umirovljenike u Sisku, a često u sličnoj ustanovi u Petrinji, gdje  održavaju probe četvrtkom, a imale su i ovu Godišnju skupštinu. Glazbena voditeljica i dirigentica je Luana Komlinović.

Jedini stalni prihod od    6000 kuna godišnje ostvaruju  preko Grada Petrinje, a sve ostale troškove namiruju same iz svojih dobrovoljnih osobnih priloga.

Do prošlog mjeseca bilo  je 20 članica, a nedavno umrloj Kati Mohr  na Skupštini je odano štovanje minutom šutnje.

Sadašnja Lira djeluje neprekidno 22 godine, ali nastavlja 50-godišnju tradiciju bivšeg zbora istog imena.

Godišnjem izvještajnom skupu za 2019.  nazočili su i muževi, uvijek vjerni pratitelji i stalni pomagači, a među gostima i Mira Bešlić, predsjednica Udruge Hrvatska žena Petrinja.  Domaćice su pozdravili Milan Herceg, ravnatelj Hrvatskog doma Petrinje ( uz buket cvijeća poklonjen predsjednici I. Malović) i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

– Vi ste istinski čuvari tradicije i običaja Petrinje, a to najbolje i najvrijednije morate zadržati. Slijedite poznate  mudre narodne izreke Tko pjeva -zlo ne misli, Tko pjeva – dvostruko moli i onu hercegovačku Veselo srce-kudelju prede. Među vama sam prvi puta i  osjećam se vrlo ugodno i lijepo- kazala je dužnosnica Grada Petrinje.

Sudionice skupštine nisu službeno zborno zapjevale, nego su se zabavile, pjevale i plesale  uz svoje tradicionalne svirače, duo Manjuso i Điba ( Marijan Augustić, Vilko Franjić). Pridružio im se gost skupštine, najstariji lončar  Matej Mata Stanešić, uz obećanje ovom ženskom društvu doniranje glinene stucke, najpoznatijeg petrinjskog suvenira, za svako buduće gostovanje zbora Lira.

Suglasni smo s predsjednicom  Ivanom Malović iz zaključka njenog izvješća: Složit ćete se sa mnom da i male udruge poput naše mogu puno pridonijeti kulturi i običajima svoga grada ili mjesta gdje djeluju, rekla je.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here