Tusta – noć kada sam doživio istinski rock and roll

Autor:Miroslav Šantek

Nisam nikad preletio veliku baru i prošetao ulicama New Yorka. A da jesam, sasvim sigurno bi posjetio jedan mali kultni rock klub na tamošnjem Manhattnu – CBGB u kojem su sretnici koji su se u njemu zatekli osjetili rock uživo – onaj osjećaj kad stojite na par metara od benda koji svira pred stotinjak ljudi, a svirale su tamo glazbene veličine američke scene: Ramones, Sonic Youth, Blondie…. popis je velik.

Dakle, nisam sjeo u avion, ali jednog proljeća 2008. sam sjeo u mali Renault Clio koji nas je odvezao u Veliku Goricu ispred Zagreb grada gdje smo u tamošnjem Clubu 100 hodočastili na koncert pulske punk rock grupe KUD Idijoti – benda kojeg sam puno puta gledao uživo na raznim lokacijama i koji je sa svojim pjesmama i životnim stavovima i stilom imao nekih dodirnih točki i sa mojim životom. Koncert je te večeri posjetilo malo ljudi, tek nas pedesetak koji smo dobili priliku da na par metara od nas dobijemo priliku vidjeti i čuti bend koji nam svira kao na nekom tulumu u dnevnoj sobi neke kuće. Publika se raspojasala, skakala, plesala, ponekad se netko popeo na binu i zajedno pjevao s Tustom – pjevačem Idijota, tek puno godina poslije, shvatio sam da sam te noći doživio rock uživo u onoj svojoj istinskoj srži. Nažalost, nitko nije mogao ni pomisliti da će Tusta nakon par godina od te magične velikogoričke noći izgubiti životnu bitku s rakom s kojim se borio i da će njegovom smrću KUD Idijoti zauvijek prestati postojati.

KUD Idijoti su kultni bend o kojem se dosta podataka lako može pronaći na internetu. Dr, Google zna sve o njima, a u zadnje vrijeme su dospijeli u medijski prostor jer je u režiji Andreja Korovljeva snimljen dokumentarac Tusta u trajanju od 109 minuta kojinas približava  životu pjevača Idijota, Branka Črnca Tuste, gdje kroz  arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine. Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Idućeg vikenda započinje 14. Fibula u Sisku – revija dokumentarnog filma koja slovi kao najstariji festival filma u Sisačko-moslavačkoj županiji. Fibula je poznata po tome što okuplja filmske redatelje iz šire regije koji se druže s publikom i predstavljaju svoje filmove. Iako je na početku osmišljena kao filmska revija povijesno-arheoloških dokumentaraca, ubrzo je prerasla u festival najboljih dokumentarnih filmova šire regije. Ovogodišnje izdanje Fibule će 29.11. otvoriti upravo dokumentarac Tusta. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here