Petrinjci u Beču – usred stare prijestolnice začula se pjesma “Slavulja”

Autor:Miroslav Šantek

Kada vidim Beč….pjevao je davno Džoni Štulić, a taj grad prepun blještavila i glamura nekadašnje velike monarhije je svojom grandioznom arhitekturom sasvim sigurno ostao u mislima i sjećanju svakoga tko ga je posjetio. I sam pamtim neka lutanja po njegovim beskrajnim ulicama,visokim trokatnicama, bezbrojnim parkovima i crkvama, jeziku naroda bivše Juge koji možete čuti na svakom koraku. Beč je nekako bio naš, a opet nije. Ali je svakako destinacija koju treba posjetiti, a ako se baviti nekim oblikom kulture,onda je nastup u ovoj staroj prijestolnici nešto što doista vrijedi i što se pamti.

Kilometrima južnije od tog ogromnog grada, nalazi se mala Petrinja čije stare građevine itekako imaju veze s Bečom, a Beč se sigurno ne bi bunio i na sva zvona bi se hvalio da ima ovakav zbor pjevača koji neprekidno (čak i u ratnim uvjetima) djeluju čak 155 godina. I upravo su ovog vikenda iza nas petrinjski glazbeni brend pod imenom HPD “Slavulj” sjeli u autobus i otisnuli se na sjever prema Austriji. Porazgovarali smo (naravno,na naš način) s njihovom tajnicom Ines Kosturin koja nas je izvjestila o dva bečka nastupa “Slavulja.”

U rano jutro na put za Beč Slavulj ispraća nas sveta Cecilija, zaštitnica glazbenika. Sa svitanjem poluuspavani ulazimo u Austriju, a u Beč stižemo oko 10 sati. Tamo nas dočekuje tmurno vrijeme, bez kiše, ali s jakim sjevercem. Pri razgledavanju grada, naravno odlučujemo se i ugrijati u jednom od kafića u centru. Kava oko 4 eura, kuhano vino 7, ali se uz njega na poklon dobije i keramička šalica. Sve u svemu, cijene očekivane, prikladne za sam centar grada kao što je Beč.
Smješteni smo bili u hotelu Roomz Vienna, jako lijepom i dosta jeftinom hotelu na samo nekoliko minuta od Pratera.
Prvi koncert održavamo u subotu navečer, u crkvi Am Hof, glavnoj crkvi Hrvata u Beču. Tamo su nas dočekala i neka poznata lica! Udruga ravnatelja SMŽ je naime u isto vrijeme boravila u Beču, pa je dio njih, na čelu s Ankicom Krnjajić Magdić, bivšom (a nadamo se nekad i budućom) Slavuljašicom došao nas podržati. Bilo je odlično vidjeti ih! 
U nedjelju ujutro, na blagdan Krista Kralja, pjevali smo u austrijskoj crkvi Emmaus. Iako je u pitanju austrijska crkva, župnik je Hrvat, vlč. Zvonko Brezovski, pa je cijela misa vođena dvojezično, na našu radost. Zgodan detalj mise bilo je svečano primanje novih ministranata. Po misi smo u istoj crkvi imali i domjenak, gdje smo domaćine za divan prijem nagradili pleterom petrinjskih pjesama.
Za kraj boravka u Beču posjećujemo čuveni dvorac Schönbrunn.
Ovaj projekt realiziran je potporom Ministarstva kulture RH, u partnerstvu sa Hrvatskom akademskom zajednicom u Beču kao glavnim organizatorom te Hrvatskom katoličkom misijom u Beču.
Ovu trodnevnicu danas zaključujemo u Komarevu, gdje nas dočekuju sveta Katarina i naš stari prijatelj i suradnik vlč. Robert Jakica.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here