Sveta Kata – štrajk na vrata

Autor:Miroslav Šantek

Sveta Kata – snijeg na vrata. To je stari pučki izraz koji u svojoj srži ima značenje da je 25.11.posljednji dan jeseni i da počinje zima, a vezuje se za svetu Katarinu Aleksandrijsku. Tog jutra, kad se domaćin probudi i iz bilo kojeg razloga otvori kućna vrata, moglo bi se desiti da ona budu pod snježnim pokrivačem. Ali, posljednjih godina, kako se klima na očigled mijenja,male su mogućnosti da se to doista i dogodi. Mada, nedjeljna noć prije sv.Kate je bila vrlo hladna. Oko 22 sata zrakom u središtu Petrinje su letjela tri hladna stupnja iznad nule. Promet na cesti je bio minimalan i vrlo rijedak, a pješaka nije bilo. Depresija, sivilo, nedostatak noćnog života i zabave je u Petrinji i više nego očit i tu nikad neće biti pomoći. Prihvati ili ostavi. Ili sjedni u auto i odvezi se do Zagreba. U hladnoj tišini na napuštenoj zgradi nekadašnje Robne kuće piše Sretan Božić i Nova godina. Svijetli umjetni bor. I parkiralište je prazno. Nigdje nikoga. Tamo dolje niz Radićevu ulicu se nalazi raspelo na mjestu nekadašnje crkve sv.Kate koja se kako se do sada čini, nikad neće obnoviti. Tu će sutra doći obrtnici,zapaliti svijeće ,pomoliti se i otići u neki restoran jesti i piti. I tako svake godine u krug. Uvijek ista i vrlo predvidljiva priča. Ali ove godine ipak ima jedan nenadan detalj. Štrajk prosvjetara. Usred dosadnih godina koje prolaze bez ikakve akcije,odjednom se narod buni i to ovaj prosvjetarski. Rade probleme premijeru i vladi. A mislili su mirno dovesti mandat kraju pa ispočetka. Ajmo opet. Ali jebga, evo naroda na ulici. I to čini se u velikom broju.

U ponedjeljak, 25. studenoga 2019. godine u 12 sati bit će održan prosvjed prosvjetnih radnika na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Bez obzira radili ili ne u školi, pozivamo vas da nas u što većem broju podržite. Naša borba nije samo za 6,11 posto. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za bolju i pravedniju Hrvatsku. Zajedničkim snagama poručit ćemo Vladi Republike Hrvatske da je bilo dosta gaženja i ponižavanja te da nećemo odustati od štrajka sve do ispunjenja naših zahtjeva – tako piše u najavi organizatora prosvjeda.

Čini se da će Trg bana Jelačića biti prepun. Dolaze autobusi sa svih strana Hrvatske, a i sam Zagreb će imati koristi od štrajka. Mnogi kafići, dućani i pečenjare će dobro zaraditi na masi ljudi. Za  našu mudru vladu ova sveta Kata sasvim sigurno nije onakva kakvu su oni zamišljali. Mislili su da će biti samo snijega. Ali,eto….

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here