Svetu Katu slave već 20 godina: 25.studeni – Dan obrtnika Petrinje, cijele Banovine i sveg Pounja

Autor:Antun Petračić

Svetoj Katarini Aleksandrijskoj spomen dan je 25. studenog, slave je jednako rimokatolička, pravoslavna, anglikanska i luteranska crkve, a zaštitnica je  đaka, studenta, pravnika teologa, znanstvenika, brusača, automehaničara – općenito radnika.

Zbog tih radničkih  zanimanja nadnevak ove svetice i mučenice  od 1999. godine slavi se i kao Dan obrtnika Grada Petrinje, a proširenjem udruženja na Glinu, Topusko, Gvozd, Hrvatsku Kostajnicu i okolne općine to je postao blagdan svih malih samostalnih gospodarstvenika cijele Banovine i Pounja. Jučer popodne i sinoć sv. Katu proslavili su u  Petrinji.

Na mjestu gdje je do Domovinskog rata stajala kapela ove svetice u Majdancima (Radićeva ulica) predstavnici obrtnika, Grada Petrinje, stranaka i pojedinci stavili su cvijeće i svijeće, a molitvu vodio kapelan župe sv. Lovre Hrvoje Zovko.

Na svečanoj  sjednici Skupštine Udruženja udruženih obrtnika njihov predsjednik Stjepan Panežić  obznanio je dobru vijest.

– Sada udruženje broji 517 obrta, što je 50 više  u odnosu na isto vrijeme prošle godine, kada smo imali 467 obrta. U Glini ih je 76, Topuskom-Gvozdu 46, Hrvatskoj Kostajnici, Hrvatskoj Dubici, Dvoru, Majuru i Donjim Kukuruzarima 60 i na području Petrinje 335. Drago mi je zbog ovakvog porasta  broja obrta, nadam se takvom nastavku, a važno je i značajno povećanje zaposlenih. Sisačko-moslavačka županija  ima povećani broj zaposlenih u obrtu, dok je u pola županija u Hrvatskoj taj broj u padu. Naša županija  prednjači, pa se nadamo da smo jednim dijelom i mi iz našeg Udruženja pridonijeli tome – kazao je Stjepan Panežić.

Već tradicionalno Udruženje je nagradilo svoje zaslužne i istaknute članove.  Majstorom-stručnim učiteljem proglašen je Krešo Čekić, od 2012. u Petrinji vlasnik stolarskog obrta za proizvodnju drvene stolarije, svih vrsta namještaja i  stubišta, postavljanja podnih drvenih obloga. Od 2014. prima naučnike i uspješno surađuje s njihovom strukovnom školom.

Za organizacijski rad  nagrađena je Natalija Babić, vlasnica obrta za kozmetičke, pedikerske i frizerske usluge Beauty centar u Petrinji. U sklopu obrta otvoren je i edukacijski centar za stručno osposobljavanje odraslih osoba i mladih.

Iz Topuskog je Nenad Vorkapić  nagrađen za organizacijski rad u svome ugostiteljsko-trgovačkom obrtu Caffe bar Opatovina, otvorenom 2001. godine, tijekom 18 godina uspješnog poslovanja i zapošljavanja 3-4 radnika.

Priznanje za životno djelo, na žalost, dodijeljeno je posthumno ovog ljeta iznenada preminulom predsjedniku Udruženja Ivanu Solomunu. Bravarskim obrtom uspješno se bavio 21 godinu i svojim radom bio poznat u cijeloj Hrvatskoj. Izuzetno aktivno djelovao je za boljitak  obrtništva (od 10. ožujka 2016. predsjednik je proširenog Udruženja obrtnika Petrinje Gline, Topuskog), Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske obrtničke komore. U ime umrlog oca priznanje je preuzela kćerka Ivana Solomun.

Svečanosti obrtničkog dana uz goste iz strukovne komore Siska i SMŽ nazočili su i dužnosnici gradova, iz Petrinje zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb i Hrvatske Kostajnice gradonačelnik Dalibor Bišćan, a na svečanom skupu obratio se načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić,  ujedno i član ovog Udruženja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here