Bošnjaci Petrinje imaju svoje Vijeće, predsjednik je Hajrudin Kulašić: Proslavljen Dan državnosti BiH

Autor:Antun Petračić

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje broji 15 članova, izabrani su ovog ljeta s liste građana predvođene Hajrudinom Kulašićem, bivšim predstavnikom ove manjine, a sada predsjednikom Vijeća.  Ovo tijelo provodi značajne društvene, političke, kulturne i ostale aktivnosti, svoj ured ima u Udruženju obrtnika Petrinje, Gline, Topuskog, najam toga prostora plaća Grad Petrinja, a Vijeće je i korisnik sredstava iz gradskog proračuna. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća za 2020. godinu Bošnjacima  je odobreno 76.000 kuna.

Značajna manifestacija iz godišnjeg programa ovog Vijeća je obilježavanje 25. studenoga, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, što je  proslavljeno na sam datum. Vezan je na 25. XI 1943. uz održavanje Prvog zasjedanja AVNOBiH-a, čime je konstituirano najveće tijelo vlasti BiH. Tada je rečeno kako Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Taj prostor je kroz povijest proživio  burnu prošlost, a nakon 4-godišnje agresije na BiH početkom 90-tih prošlog stoljeća, ne slavi se u cijeloj državi. Naime, Republika Srpska iz Banja Luke ne priznaje ovaj datum kao praznik državnosti.

Na svečanosti u Petrinji o značaju Dana državnosti BiH  govorila je gradska vijećnica Anita Begić-Hadžipašić, predsjednica Programske komisije VBNM, a u obraćanju gostiju  istaknut je važan doprinosa Bošnjaka lokalnom životu, uz posebno navođenje njihova značajnog sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Čestitke su uputili gradski vijećnik Miroslav Petračić, Asim Kulenović, potpredsjednik VBNM Grada Siska, Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Petrinje, Živko Davidovski, predstavnik Vijeća makedonske nacionalne manjine SMŽ   i Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Petrinje.

Nakon službenog dijela Bošnjaci su počastili  tradicionalnom hranom: janjetinom i ćevapčićima s prilozima uz ova jela i desertom domaćih slastica iz kuhinja  članica ovog Vijeća, baklavom Anite Begić- Hadžipašić, a urmašica Selihe Ferenčak.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here