‘Improvizirani događaji’ Andreje Kulunčić u Galeriji Striegl

Autor: Aleksandar Olujić

Negdje u ovo vrijeme prošle godine sisačka Gradska galerija Striegl bila je pozornica izložbe i izvedbe rada Andreje Kulunčić ”ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe”, u kojoj je publika zajedno s suvremenom plesnom umjetnicom Anom Kreitmeyer „izvodila izložbu“. Cilj ovog performansa bio je približiti umjetničku praksu sudionicima i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode i jednostavne umjetničke materijale kroz interaktivnu izvedbu.

Sutra, 28. studenog 2019. u 19,00 sati, će Andreja Kulunčić održati vizualnu prezentaciju najnovijeg rada ”Improvizirani događaji”. Ova performativna izložba nastavak je projekta ART-ACT-BOX i izvedena je u rujnu 2019. godine u prostorima MSU u Zagrebu. Izložba se nadovezuje na interakciju plesnog i vizualnog sadržaja, uključivanjem instrumentalnog i vokalnog improviziranja. Autorice izvedbe u MSU bile su Andreja Kulunčić [vizualna umjetnica], Zrinka Užbinec [plesna umjetnica i koreografkinja], Jasna Jovićević [saksofonistica i skladateljica], Annette Giesriegl [vokalistica].

Foto: izvor Galerija Striegl

„U ovom radu umjetnice istražuju mogućnost dijaloga i razmjene ideja kroz improvizaciju kako bi ostvarile interakciju u širokom rasponu svojih područja. Cilj je ostvariti skupnu umjetničku praksu nastalu na sjecištu prostora, pokreta i zvučne artikulacije unutar prostornih, semantičkih i političkih potencijala zadanog prostora. Elementi individualnog izražavanja se više ne ograničavaju na afektivne reakcije danog i jednoličnog umjetničkog polja. Tokom ovog stvaralačkog događaja, prepoznaju se stalno obnavljajuće nepoznanice. Princip jednakosti različitih umjetničkih tehnika unutar procesa obrazuje novu praksu čiji je ishod potencijalni vokabular novih izraza“, stoji u najavi izvedbe, a poruka sutrašnjeg programa glasi:

”Ako čovjek ne oslobodi kreativnost u sebi, kako će sudjelovati u životu društva?”

Koncepcija i produkcija: Andreja Kulunčić / MAPA
Kustosica projekta: Jasna Jakšić
Zagreb, 2019.
Događaj se održava u sklopu projekta “Improvizirane strukture” udruge MAPA.
Projekt je podržan od Zaklade Kultura nova, Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, i-Portunus programa Kreativne Evrope i Austrijskog kulturnog foruma

 

Foto: izvor Galerija Striegl

Andreja Kulunčić, međunarodno afirmirana hrvatska umjetnica, rođena je 1968. u Subotici, diplomirala je kiparstvo na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu 1992. godine, da bi potom nastavila studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Još od počeka karijere posvetila se društveno angažiranoj umjetnosti na što je utjecalo putovanje po Južnoj Americi koje joj je otvorilo oči za nerazmjer siromaštva i bogatstva i doprinijelo njenoj odluci da pozove ljude kako bi se zapitali koliko smo svjesni da podržavamo društvenu nepravdu svojim djelovanjem, te da pokuša kod njih pobuditi odgovornost za ono što rade.

Široj javnosti postala je poznata kada je 2000. za vrijeme štrajka radnica „Name“ postavila seriju plakata s portretima radnica, žena u srednjim godinama kojima je prijetio otkaz zbog stečaja, s natpisom “NAMA: 1908 zaposlenika, 15 robnih kuća”. Od drugih njenih projekata valja spomenuti projekt društvene pravednosti „Distributivna pravda“ koji je na poziv selektora Okwuija Enwezora bio predstavljen na najprestižnijoj izložbi suvremene umjetnosti u svijetu – Documenti u Kasselu 2002. godine, kao i projekt „Bosanci van!“ (2008.) koji govori o “institucionaliziranom” rasizmu, a rađen je u Ljubljani za izložbu Moderne galerije „Muzej na cesti“. Tom prilikom su u centru Ljubljane bili postavljeni plakati na kojima su bila trojica građevinskih radnika iz Bosne. Gradske vlasti Ljubljane odlučile su skinuti plakate, da bi ih poslije reakcije medija i javnosti vratili natrag.

Andreja Kulunčić sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama. Uz već spomenutu Documentu 11 u Kasselu, tu su i Bijenale suvremene umjetnosti Manifesta 4 u Frankfurtu, 8. Istanbulski Bijenale, The American Effect  u Whitney Museum of American Art u New Yorku, 10. trienale Indije u Jaipuru, Liverpoolski Bienale i druge. Dobitnica je stipendija MUAC&SOMA (Mexico City), Art in General (New York), Walker Art Center (Minneapolis), Artspace (Sydney).

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here