MIRKO ILIĆ – POBUNJENIK S RAZLOGOM U GALERIJI STRIEGL

Autor: Ljiljana Lekanić-Kljaić

Listopad je započeo reminiscencijama.

Prvo je izložbu i predavanje u galeriji Striegl održao Mirko Ilić umjetnik koji vjeruje u kreativnu lijenost, smatra da je strip mrtav, Miesovu maksimu manje je više smatra osnovom teorije dizajna, a uzori su mu Bućan, Bourek i Arsovski. Zatim je u Starom Klubu bila večer 80-ih. Oba događaja su me taknula, jer su to godine koje su najviše odredile moje sazrijevanje.

Mirko Ilić – pobunjenik s razlogom / foto: izvor Galerija Striegl

O Iliću i njegovom zvjezdanom putu manje-više je sve poznato, ali još jednom valja čestitati Almi Trauber ravnateljici galerije na sposobnosti dovođenja takvog gosta u Sisak. O tom enfant terribleu ex jugoslavenske umjetničke scene, pisali su Kršić i Golub i istakli da dizajnerski i ilustratorski vokabular  neprestalno dovode do redefiniranja stečenih pozicija, pa ne možemo govoriti o stilskoj i umjetničkoj evoluciji, već se stalno susrećemo s potpuno formiranim autorom. Takav je za vrijeme rada u Poletu, kao osnivač Novog kvadrata i sada u Americi. Sjećam se koliko mi je Polet bio važan u skupljanju informacija o filmu, rocku, fotografiji i koliko su Ilić, Trbuljak i Doroghy kao grafički urednici bili zaslužni za odgoj čitatelja, uglavnom studenata u domeni vizualnog, čemu su posvećivali posebnu pažnju. Koncert koji je održan u Domu sportova 1978. godine i na kojem su promovirani novi bandovi Prljavo kazalište, Azra, Parafi i Pankrti također je Poletovo djelo. Krilatica „Polet je kriv za sve“ zorno pokazuje  značenje tog lista, a ostalo je povijest, kako za ove bandove, tako i za Ilićev rad.

Možda su razlozi njegova uspjeha u jednostavnosti i sklonosti igranju, jer sam veli da se voli igrati sam sa sobom i izazovom koji si postavi. Nije neobično da posebno mjesto u njegovu vrlo šarolikom opusu zauzimaju plakati. Izjavio je da je najveća stvar koja se dogodila u dizajnu ruski konstruktivizam u kojem plakat zauzima posebno mjesto. Putujuća međunarodna izložba Tolerance Poster Show koja je na turneji Evropom od 2017. godine donosi plakate najboljih svjetskih grafičkih dizajnera, koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju. Na tu temu je održao i predavanje o simbolima mržnje referirajući se na „lokalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje tih simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupa“.

Mirko Ilić – pobunjenik s razlogom / foto: izvor Galerija Striegl

Po hrabrosti kojom se prepušta novim izazovima stvarajući tako prepoznatljivu osobnu estetiku podsjeća me na Picassa. Avangardnost iščitavam u hladnoj impersonalnosti i u brechtovskoj maniri da ilustracijom ne ilustrira nego daje sliku koja pokreće na razmišljanje. Sposobnost da sažeto, efektno i komunikativno pokaže kompleksne teme detektira ga kao velikana koji „stvari razumije na verbalan, a interpretira na vizualan način“ (Kršić i Golub). Najveća njegova kvaliteta je individualizam, a posljedično neovisnost i akcentiranje osobnosti naspram društva. Aktualan, subverzivan i inovativan – to je Ilić kakvog nam pokazuje i sisačka izložba.

Mirko Ilić – pobunjenik s razlogom / foto: izvor Galerija Striegl

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here