Tribina „Neugasivi duh i ime Vijenca“ u Hrvatskoj Kostajnici

Autor: Marija Krupić

U četvrtak, 28.studenoga 2019., u 17,00 sati u dvorani hotela Central u Hrvatskoj Kostajnici, održana je  tribina pod naslovom „Neugasivi duh i ime Vijenca“. Tribinu je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Milivoja Cvetnića Hrvatska Kostajnica u suradnji sa Srednjom školom Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica i Društvom prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica, a prigodom 150 godina Vijenca, književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost, nakladnika Matice hrvatske. U ime organizatora nazočne  je pozdravila Stela Cvetnić-Radić, predsjednica  Društva prijatelja knjige, a u ime domaćina Milko Prpić, zamjenik gradonačelnika grada Hrvatske Kostajnice.

Gosti tribine su bili uvaženi akademik gosp. Josip Bratulić i Goran Galić, glavni urednik Vijenca. U prvom dijelu Bratulić je govorio o početcima Vijenca kojeg je 1869. pokrenula Matica ilirska pod nazivom Vienac čiji je prvi urednik bio Đuro Deželić. Zlatno razdoblje »Vijenca« nastaje kada je urednikom postao  August Šenoa.  Za vrijeme Šenoinog uređivanja u časopisu su sudjelovali gotovo svi hrvatski pisci, bez obzira na politička ili ideološka uvjerenja. Nakon Šenoine smrti urednici  su bili Fran Folnegović, Vjekoslav Klaić, Josip Pasarić, Bartol Inhof, Jovan Hranilović, Đuro Arnold, Stjepan Bosanac i Milan Šenoa.

O Vijencu danas nadahnuto je govorio Goran Galić, glavni urednik Vijenca koji je napomenuo da je Matica hrvatska 1993. godine ponovno obnovila izlaženje lista, trajno kao dvotjednika koji u ovom obliku izlazi i danas. Osvrnuo se  na sjajnu proslavu 150. obljetnice koja se održala 7. studenoga 2019. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu kojoj su nazočili brojni uzvanici i najznačajnija imena hrvatske kulturne scene. Okupljenoj kostajničkoj publici  pokazao je originalne primjerke prvih brojeva Vijenca, a kroz zanimljivu prezentaciju zanimljiv članak o Zrinskom gradu u Hrv. Kostajnici star više od stoljeća.

Pljesak upućen uglednim gostima izrazio je zahvalu i želju kostajničke publike da ovakvih skupova bude još više.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here