Dani srpske kulture u Sisku

Autor: Marjan Gašljević

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Siska od 27. do 29. studenog 2019. organiziralo je četvrtu godinu za redom Dane srpske kulture u Sisku. Prvi dan je bila radionica kaligrafskog pisanja ćirilice na kojoj su se neki mladi sudionici radionice po prvi put susreli s ćirilićnim pismom  pod stručnim vodstvom Marijane Ristić. Predsjednica VSN grada Siska Mirjana Olujić ističe da je posebno ponosna na taj dan jer je održan prvi put i dana je mogućnost da se najmlađi članovi zajednice susretnu s tim pismom.

Drugi dan je održana književna večer posvećena modernoj srpskoj književnosti, znači, književnosti 20. stoljeća u kojem je ta knjiženost doživjela procvat. Pored književne večeri održana je i gastro priredba u kojoj su pripremana tradicionalna jela s ovog područja.

Dani srpske kulture u Sisku zaključeni su s večeri folklora koja je održana u velikoj dvorani sisačkog hotela Panonija u organizaciji SKD Prosvjeta. U večeri folklora sudjelovali su kulturno-umjetnička društva SKD Prosvjeta, pododbor Sisak, SKD Prosvjeta, pododbor Dvor i SKD Prosvjeta, pododbor Vojnić.

U kulturno umjetničkom programu Večeri sudjelovali su i gosti, kulturno-umjetnička društva i drugih manjinskih skupina grada Siska. Tako su u programu nastupili i pjevači i plesači sisačke „Češke besede“ sa češkim izvornim napjevima i plesovima te narodnoj nošnji. Večer su obogatili i pripadnici bošnjačke nacionalne manjine koji su se predstavili kroz nastup mješovitog pjevačkog zbora KUD-a „Nur“.

Popunjena velika dvorana hotela Panonija mogla je uživati u živopisnim narodnim nošnjama gostiju i domaćina te njihovim izvrsnim što pjevačkim što izvornim ali i koreografiranim plesnim izvedbama. Koliko su se izvođači približili gledateljima govori činjenica da su sve izvedbe praktički izvedene uz sudjelovanje svih gledatelja što zajedničkim pjevanjem što pljeskom u ritmovima izvedbi.

Pored iznimnog truda organizatora ovih događanja kojih je cilj očuvanje kulturne baštine kroz podsjećanje starijih i učenje mladih na tradiciju te poticaje ka očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta. Posebna vrijednost događanja je i sama činjenica da je cjelokupno događanje bilo usmjereno samo na kulturu, a od „govorancija“ čuli smo samo pozdrave domaćina i gostiju te kratka predstavljanja Društava i njihovog večerašnjeg programa.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here