Fibula – nestvaran događaj za Sisak

Autor:Miroslav Šantek

Daniel Pavlić je ovog vikenda vrlo sretan čovjek. Sjedi u stolici svog ureda u sisačkom Domu Kristalna kocka vedrine gdje je zaposlen kao voditelj filmske djelatnosti i govori mi mnoge javnosti potpuno nepoznate detalje o Fibuli – filmskom festivalu kojeg je osmislio prije 14 godina i koji je i dan danas živ. Radi se o reviji dokumentarnih filmova koja se pročula nadaleko, daleko od ove zgrade kulture kraj obale Kupe. Mnogi poznati svjetski redatelji dokumentarnih filmova znaju za Daniela i njegov uporan rad i festival, i mnogi su prikazivali svoje filmove baš u Sisku koji je postao ucrtan na kartu filmskog svijeta. U ovih 14 izdanja Fibule – najstarijeg filmskog festivala u Sisačko-moslavačkoj županiji prikazano je skoro 200 filmova, a mnogi umjetnici su gostovali u Sisku, održani su bezbrojni događaji, koncerti,izložbe… Ukratko rečeno za ovako mali grad u maloj Hrvatskoj u svjetskim razmjerima dogodilo se pravo i vrlo impresivno filmsko čudo i puno veće metropole bi sasvim sigurno htjele imati nešto slično na svom teritoriju.

Ove godine, došao sam na otvorenje 14. Fibule s vrlo bogatim filmskim programom, a na samom početku, prije prikazivanja filmova publici se obratila Lorena Podić i organizator revije Daniel Pavlić, a prikazana je i video poruka i pozdravi kuma revije Zlatka Galla iz Splita. A onda su se ugasila svjetla i uplovili smo u čaroban svijet punk rock grupe KUD Idijoti i filma Tusta – koji je posvećen preminulom pjevaču ove legendarne pulske grupe Branku Črncu – Tusti. Vrlo dobro odrađen dokumentarac s puno zanimljivih detalja koje mogu zainteresirati svakog fana grupe i s odlično obavljenim intervjuima s ljudima iz Tustinog života pa sve do njegovog tužnog i traigičnog kraja – Tusta je umro od posljedica raka sa samo 57 godina.

Nakon filma svi smo se osvježili uz pecivo, piće i veliku, šećerom obilnu i sjajno napravljenu tortu koja se razrezala i podijelila posjetiteljima, a onda se krenulo gledati drugi film, pa treći i tako tri dana filmova – nestvaran događaj za Sisak.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here