Hrvanje za pamćenje: HK Petrinja doprvak Hrvatske za 2019., Vinko Kadečka završio karijeru, čak 280 mladih nada na memorijalu Mirko Kosmat

Autor:Antun Petračić

Po dugovječnosti,  postignućima i značaju hrvanje je  među vodećim sportovima Grada Petrinje. Bilo je važno, znano i jako u bivšoj državi, a takav status drži i u samostalnoj Hrvatskoj.  S imenom Radnik klub je osnovan 1948., od 1963. djelovao kao Gavrilović, a od 2014. nosi naziv Petrinja.

Ondašnji hrvači Gavrilovića osvojili su šest naslova prvaka YU (1970.,1972.,1985., 1988., 1989. i 1990.), a isti broj titula najboljeg kluba RH do sada je postignut 2001.,2002.,2003.,2004.,2014. i 2016.

Ovaj  vikend  završeno je prvenstvo države za ovu godinu, a RK Petrinja dosegao naslov doprvaka. Drugo mjesto u Hrvatskoj potvrđeno je 29. studenoga uvjerljivom pobjedom 9:1 protiv susjeda iz RK Sisak, a taj meč ostat će zabilježen i kao službeni prestanak aktivne  karijere vrsnog hrvača i uzornog sportaša Vinka Kadečke. Zadnju službenu borbu na strunjači okončao je na najbolji mogući način: atraktivnim tuširanjem protivnika za samo 1,10 minutu. Vinko Kadečka se oprostio od nastupa, ali i dalje ostaje predsjednik  kluba i trener-pedagog, što je i po struci. Prije ogleda sa Siskom, Vinku Kadečki je, predajom buketa cvijeća, javno zahvalio tajnik kluba Zvonko Belošević.

U tome  završnom 10. kolu Premijer lige Petrinjci su hrvali u sastavu: 55 kg Dragan Vidović, 60 kg David Hlatki, 63 kg Ivan Lizatović, 67 kg Marko Mitrović, 72 kg Tonimir Sokol, 77 kg Kristijan Šimatić, 82 kg Robert Sigur, 87 kg Anđelko Barišić, 97 kg Ivan Barišić, 130 kg Vinko Kadečka.

U istom tjednu potvrđenog hrvatskog  uspjeha petrinjskog hrvanja, ovaj se klub dokazao i na regionalnom nivou organiziranjem i domaćinstvom 13.međunarodnog memorijalnog turnira Mirko Kosmat za djevojčice, mlađe početnike, mlađe i starije dječake  i kadete u hrvanju grčko-rimskim stilom i slobodnim načinom. U Petrinju je pristigao rekordan broj mladih sportskih nada za deset natjecateljskih kategorija. Cijelu proteklu subotu, od jutra do mraka na dvije strunjače u sportskoj dvorani Srednje škole Petrinje (uz pozdrave dobrodošlice i otvorenje gradonačelnika Darinka Dumbovića)  hrvalo je 280 natjecatelja iz 30 klubova, nikada toliko do sada.

Taj jedan dan Petrinja je bila središte hrvanja za 60 dječaka i djevojčica iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Mađarske, BiH i Slovenije, a najviše iz  klubova Hrvatske, uz sudjelovanje ženske državne reprezentacije i 30-tak domaćih hrvača-čica. Sukladno toj broju HK Petrinja osvojio je ukupno prvo mjesto, ispred Slatine, Like i svih ostalih.

I ovogodišnji 13. memorijalni turnir održan je u spomen na Mirka Kosmata, prosvjetnog i sportskog djelatnika, natjecatelja i hrvačkog suca, promotora ovog sporta i dugogodišnjeg tajnika HK Gavrilovića. Rođen je 24. XI 1930. u Petrinji, gdje je iznenada, prerano i neočekivano, umro 18. II 1982. U njegovo vrijeme osvojene su prve titule klupskog prvaka Jugoslavije, a na  prvenstvima Europe, svijeta i Olimpijadi odličja osvajali Slavko Koletić, Milan Nenadić, Momir Petković… Mirko Kosmat bio je među inicijatorima uvođenje Kupa europskih hrvačkim prvaka, s prvim održanim 1970. u Petrinji, zasnivač proglašenja najboljeg hrvača tadašnje Prve savezne hrvačke lige s dodjelom Trofeja Zlatna Jelica, bio je prvi predsjednik Odbora Prve SHL… U čast toga Petrinjca  2007. utemeljen je međunarodni turnir mladih hrvača, a redovito se održava koncem studenoga-početkom prosinca. Za 2019. godinu već 13 puta, tako će se i nastaviti, kaže Vinko Kadečka, sadašnji predsjednik najtrofejnijeg sportskog društva Grada Petrinje.

Na otvaranje ovih  turnira u spomen na muža  i oca ranijih godina redovito su dolazili njegova supruga Katarina i kćerka Jadranka sa suprugom Ivanom.  Sada je izostala najbliža rodbina: samo dan ranije od subotnjeg memorijala na groblju sv. Benedikta u Petrinji 22. studenoga pokopana je Katarina Kosmat, rođena Pauković, preminula u 92 godini. Sprovodu supruge zaslužnog i nezaboravnog Mirka Kosmata nazočilo je  izaslanstvo sadašnjeg naraštaja petrinjskih hrvača.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here