Darko Ričko – “Posavačko dete”

Autor:Miroslav Šantek

Darko Ričko je sisački fotograf. Jedan od onih ljudi koji su se doživotno navukli na tu čaroliju koja se događa u tijelu fotoaparata i koja iziskuje veliko znanje i cijeloživotno učenje. Prošlog proljeća, kad se topli travanj razlio oko nas, sjedili smo na terasi kafića i razgovarali o fotografiji i svim onim stvarima koje se vežu za nju i za njegovu izložbu akt fotografije koju je pripremao u Kutini. Tada mi je spomenuo budući, vrlo zahtjevan posao – snimanje serije fotografija o FA Ivan Goran Kovačić – fotgrafiranju  članova ansambla (od najmlađih do najstarijih), njihovih portreta, zajedničkih fotografija, fotografije raznih skupina unutar ansambla – cijeli jedan život,cijelo jedno kulturno umjetničko blago zaustavljeno na fotografiji.

 

I došao je taj dan. Danas će se s početkom u 19 sati  u Gradskoj galeriji Striegl otvoriti izložba fotografija  Darka Rička “Posavačko dete” – Želim se zahvaliti Ivi Mihelić na osnovnoj ideji o stvaranju izložbe i na ukazanom povjerenju. Samom ansamblu IGK na strpljenju dok su ponavljali koreografije kako bih mogao obuhvatiti pokret i ljepotu nošnje koju ansambl nosi .Narodna baština i tradicija važan su dio kulture svakog naroda i nije mi bilo svejedno kad sam se prihvatio tog projekta. Po meni ove su fotografije vrijedan dokument djelovanja Fa Ivan Goran Kovačić. Na njima sam pokušao prikazati tradicijsko i kulturno nasljeđe koje ansambl prenosi s koljena na koljeno. Zato i naziv izložbe Posavačko dete. I kao takav dokument fotografije ansamblu ostaju za nove generacije za budućnost, Jer svi oni su Posavačko dete – kaže Darko.

Saznali smo da se radi o pedesetak fotografija u boji velikog formata koje jako dobro pokazuju detalje, dojam i samu priču, a fotografije možda jednom završe i u monografiji, a sama izložba će se vremenom preseliti u Zagreb i druge galerije. U svakom slučaju vam toplo preporučujemo da pogledate ovu izložbu majstora fotografije koji uskoro planira i neke londonske foto priče i poslove.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here