Otvorena izložba fotografija Darka Rička

Autor: Marjan Gašljević

Jučer. 3. prosinca 2019. godine u 19.00 sati u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku otvorena je izložba fotografija FA Ivan Goran Kovaćić „Posavačko dete“ autora Darka Rička. Naravno, autorski pečat ove, kazao bih, „drugačije“ fotografije dao je majstor fotografije Davor Ričko dok su izložbu „posložili za izdavača“ Alma Trauber koja je ujedno i urednica, a kustoski posao odradili su Jurica Škofač i Alma Trauber uz stručnu suradnicu na izložbi Ivu Mihalić. Grad Sisak uskočio je pak dijelom sredstava da bi, na kraju, u galeriji Striegl dobili jedan impresivan doživljaj.

Otvorenje izložbe posebno su uljepšali svojim glazbenim izvedbama i prelijepim narodnim nošnjama članovi FA Ivan Goran Kovačić koji su, u stvari, izloženim fotografijama dokumentirani kao jedna zaokružena dokumentarna cjelina koja u Sisku djeluje gotovo sedamdeset godina prenoseći nesebično ljubav prema folklornom izričaju, druženju i zajedništvu.

Autor fotografija razrađuje temu folklora kroz motiv plesa i pokreta. Same, pak, fotografije su dokumentarne (arhivske) jer nude prikaz aktualnih članova Folklornog ansambla „I. G. Kovačić“ u tradicijskom ruhu kojeg baštine, načinu češljanja i oglavlja i kao takve prezentiraju životnu dob nositelja, instrumente i ples. Umjetnički pečat fotografijama daje odabir pozadine, osvjetljenja, kompozicije kao i autorova potreba da se kroz fotografije progovori o prošlosti i tradiciji ali i o budućnosti i aktualnosti folklora danas.

U svakom slučaju, pored vrhunskog doživljaja izložbe, zadovoljstvo je bilo vidjeti i prepun prostor Galerije ispunjen znatiželjnim građanima koji su uživali u posebnostima izloženih fotografija zamjećujući u njima ono „nešto“ što je proizašlo upravo iz umjetničke vizije i posebnosti autora baš u sitnim detaljima koji prilikom nastupa Ansambla obično ne zamijetimo.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here