Ako ne žurite s kupnjom darova – pričekajte Božićni sajam Tominje: Prodavat će se ukrasi i nakiti s edukativne radionice deset Petrinjki

Autor: Antun Petračić

Udruga umirovljenika Grada Petrinje, u suradnji s Hrvatskim domom, koji je u ovom naletu prve zime iznajmio svoju ugrijanu učionicu, organizirala je 4-satnu edukativnu radionicu izrade originalnih božićno-novogodišnjih ukrasa i unikatnog nakita.
Ako ste među onima koji za Božić i Novu godinu ne žure s kupnjom na „prvu“, odlažu nabavku darove za kasnije – naš je savjet : pričekajte Božićni sajam Tominje u Petrinji 20.- 22. prosinca, kada će se ovi predmeti prodavati na štandu Udruge umirovljenika u Strossmayerovom šetalištu.
-Bit će ih raznolikih, prikladnih, oslikanih i obojenih na drvetu i staklu, uz pristupačnu cijenu. Radilo ih je deset gospođa na prvoj radionici uoči prosinačkih blagdana i praznika – veli voditeljica kreativne radionica, predsjednica Udruge Rezika Biba Krolo. Za ovakvo umjetničko izražavanje iskustvo je stekla na više sličnih stručnih poduka po Petrinji i Zagrebu. Udruga je polaznicama osigurala radni materijal, a svaka je žena za uspomenu ponijela kući po jedan svoj izrađen predmet.
U isto vrijeme i na istom mjestu trajala je i radionica izrade jedinstvenog nakita, ženskih ogrlica, naušnica i narukvica i drugih modnih sitnica. Ovaj dio vodila je umirovljenica Mirjana Vidmar-Modrovčić, koja se za svoj hobi specijalizirala unatrag godinu i pol i od tada u javnosti izložbeni štand dijeli s Udrugom umirovljenika Petrinje.
– Današnje polaznice pokazale su se vještih ruku, ideja i kreacija. Vjerujem kako će im dobiveno znanje dobro poslužiti u daljnjoj samostalnoj izradi ovakvih nakita- rekla je Mirjana Vidmar-Modrovčić.
Polaznice svoga dijela poduke još je dodatno podučila o raznim vrstama i pravcima umjetnosti, jer joj je ova tematika bliska i poznata još iz mladosti. Po obiteljskoj genezi temelj joj je pokojni otac Antun Vidmar, poznati petrinjskog pedagog i likovni stvaralac. Mnogi su radovi ostali poslije njega, pa Mirjana Vidmar -Modrovčić sve više razmišlja o priređivanju memorijalne izložbe sačuvanog očevog opusa.
Jednu originalnu sliku manjeg formata s motivom nasipa Petrinjčice Antuna Tone Vidmara i osobno posjedujem, posudit ću je za javno izlaganje ako se njegova kćerka odluči na retrospektivu.
A obje voditeljice već su za proljeće iduće godine najavile slično okupljanje žena dragovoljki na jednodnevnoj besplatnoj travanjskoj kreativnoj radionici slične izrade predmeta, ukrasa i nakita, prikladnih darova za blagdan Uskrsa.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here