KUD Pokupljanka iz Bresta: Slavili sv. Barbaru i svojih 40 godina

Autor:Antun Petračić

Na tradiciji ogranka Seljačke sloge iz prve polovice 20.stoljeća,  koncem studenoga 1979. godine u Brestu Pokupskom osnovan je KUD Pokupljanka, a 40 obljetnica postojanja obilježena je na  prosinački blagdan svete Barbare, djevice i mučenice, nebeske zaštitnice Bresta. Na mjesnom groblju drvena je kapela ove svetice i u njoj je večernju svetu misu služio župnik iz Žažine, delegiran za Malu Goricu i Brest, vlč. Mladen Vidak, uz pjevanje članova slavljeničkog društva.

Proslava je nastavljena u seoskom društvenom domu, u  domaćem štimungu, s veselicom, svirkom, pjesmom, plesom i  velikom tortom ukrašenom fotografijom cijelog KUD-a. Slasticu su razrezali zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb, predsjednica KUD-a Ružica Pavković i umjetnički voditelj društva Darko Hrnčević.

Nazočili su i veterani iz početaka KUD Pokupljanka prije 40 godina, inicijatori osnivanja, nekadašnji voditelji folkloraša i cijelog društva, aktivni i zapaženi članovi: Mirko Grgić, Drago Golub, Branka Šarić-Bogdanić, Katica Kumic, Barica Murko, Katica Meštrović, Katica Kolarić, Štefica Ljubičić…

Iz Petrinje je došao povjesničar Ivan Rizmaul, autor teksta o prošlosti Bresta i seoskog KUD-a u reprint izdanju pučke  legende Cvijeta Brestovska ili Krv za krv, Zvonimira Pužara. Za objavu ove knjige zaslužan je „novi“ KUD Pokupljanka, društvo obnovljeno 2016. godine  jer se zastalo poslije Domovinskog rata, ali bivši folkloraši nisu željeli trajni prekid. U tri godine po obnovi već je snimljen i nosač zvuka, sprema se   objava Bojanke, a nastupa neprekidno kod prijateljskih i susjednih srodnih KUD-ova. Ove jeseni u Voloderu članica Ana Jelača proglašena je “najljepšom snehom“…

U zanimljivom  izlaganju o prošlosti ovog društva predsjednica Ružica Pavković (prije 40 godina upravo je ona predložila naziv Pokupljanka) podsjetila je na bogato i zapaženo djelovanje KUD-a s brojnim domaćim nastupima i gostovanjima izvan zemlje, o čemu svjedoče i panoi s fotografijama po zidovima brestovskog doma.

– Ponosni smo na dugogodišnji rad, njegovanje tradicije  i čuvanje običaja našeg pokupskog kraja, što je oduvijek glavni cilj našeg djelovanja. Ponosni smo i na izvornost vrijednih, prelijepih, bogatih narodnih nošnji, rijetkih i starih  više od 100 godina, koje se nikada ne peru zbog osjetljivosti platna i tkanja- uz ostalo, rekla je R. Pavković.

Jubilej  im je čestitala i zamjenica gradonačelnika V. Kaleb.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here