Petrinja Oliveru u spomen i čast

Autor:Katica Gašljević Tomić

U sklopu ovogodišnjeg programa „Advent u Petrinji“ u velikoj dvorani Hrvatskog doma u subotu 7. prosinca, održan je koncert pod nazivom „Petrinja pjeva Olivera“. Inicijatorica održavanja ovog događaja bila je umjetnička voditeljica VA „Petrusice“ Jasmina Augustić. Veliki i neponovljivi hrvatski glazbenik Oliver Dragojević, jedinstvenog izričaja rodio se 7.12.1947. godine u Veloj Luci, a preminuo je 29.7.2018. u Splitu. Odaziv petrinjske publike bio je iznimno dobar pa se u dvorani tražilo sjedalo više. Tako je Petrinja, uz Split, dostojanstveno obilježila rođendan legendarnog pjevača jer njegove su pjesme obilježile živote mnogih generacija. I svakog je i večeras nešto taknulo…
Uz VA „Petrusice,“ nastupili su VA „Lađarice“ i „Kolapjani“ iz Siska, te petrinjski izvođači „Quatro 53“, Laura Sučec, Marija Bučar, petrinjska glazbena legenda Marijan Augustić Manjuso i Mario Augustić . Program su vodili Valentina Gajšek i Daniel Berdajs. Za tehniku se pobrinuo Goran Brebrić. Pokrovitelj koncerta bio je Grad Petrinja, a samom događaju je nazočila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb dok je gradonačelnik poslao pismo potpore prisjetivši se svoga prvog susreta s Oliverom.
Koncert su započele „Petrusice“ skladbom „Pismo moja“ uz klavirsku pratnju Maria Augustića, a zatim je uslijedila „Zelena grana s tugom žuta voća“… „Nocturno“ i „Brod u boci“ izvele su mlade petrinjske glazbenice Laure Sučec i Marije Bučar. „Poetu“ „koji je potrošio mladost, i dušu i tilo“ izveo je legendarni petrinjsku glazbenik Marjan Augustić Manjuso. VA „Lađarice“ pod vodstvom Marijane Ivšić Kolić otpjevale su „Vjeruj u ljubav“, a na gitari ih je pratio Goran Grgurač. Nastupio je i Mario Augustić s pjesmom „Vjeruj mi“, mladi petrinjski glazbenici okupljeni u „Quatro 53“ s pjesmom „Dobro jutro, tugo“, a onda su brojnu petrinjsku publiku oduševili članovi muške klape „Kolapjani“ koji su otpjevali četiri skladbe – između ostalih i „Malinkoniju“ i „Skalinadu“…A raspjevana publika pljeskom je tražila bis. Uslijedile su zahvalnice najzaslužnijima za ovaj prekrasni glazbeni događaj.
Rasuli su se, nezaboravnim stihovima dirnuti, pripadnici niza generacija Petrinjca u hladnu, maglovitu prosinačku noć – neki raspjevani, neki rastuženi, neki pomiješanih osjećaja. A negdje kao da je zastao onaj jedinstveni „Galeb“ – sam, nedostižan, vječan…Uzdigao se između bezbrojnih svjetala na stablima u parku koja navješćuju skori Božić, dotaknuo krilom vrh tornja crkve Sv.Lovre i nestao s druge strane vječnosti…do idućeg susreta…Ah, što sve stane u jednu večer, u jednu pjesmu! Čitav život ili još i malo više?!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here