‘Vrijeme nije pomoglo’ na ‘Zlatnim vratima’

Autor: Aleksandar Olujić

Sutra, u ponedjeljak 9. prosinca u 20.00 sati, u Kinoteci ‘Zlatna vrata’ održat će se splitska premijera dokumentarnog filma ‘Vrijeme nije pomoglo’. Ovaj polusatni dokumentarac priča je o skulpturi/reljefu „Vrata“ akademskog kipara Branka Ružića koju je izradio tijekom sudjelovanja na likovnoj koloniji Željezare Sisak 1984. godine.

U sisačkom naselju Željezara na platou u blizini Gradske knjižnice i čitaonice dugo je stajalo osam ploča od debelog čeličnog lima postavljenih u dva stupca na konstrukciju od čeličnih cijevi, bolje rečeno obješenih na skelu. Ploče imaju lice i naličje i dok je naličje bezlični lim okrenut prema konstrukciji skele, onaj dio za kojeg bi rekli da bi trebao biti okrenut promatraču, lice, je duboki reljef. To su „Vrata“, skulptura našeg velikog kipara Branka Ružića, jedna od 38 preostalih skulptura od neznano kolikog ukupnog broja umjetnina što su nastale u likovnoj koloniji Željezare Sisak. S propašću Željezare mnoge od njih su jednostavno nestale, neke su kao staro željezo ili drugi otpadni metal koji se može unovčiti za par kuna vjerojatno završile u nekoj talionici, a druge su jednostavno devastirane, uništene, bačene tko zna gdje.

‘Vrijeme nije pomoglo’ / foto: screenshot

Ove skulpture što su preostale, a među njima i Ružićeva „Vrata“, zahvaljujući inicijativi pojedinaca (gđe Sešo, g. Crtalića, g. Tadića i drugih), ali i ustanova (Muzeja Grada Siska, Gradske galerije Striegl i Konzervatorskog odjela u Sisku) upisane su u Registar kulturnih dobara i pokrenuta je inicijativa njihovog očuvanja. No, godine zanemarivanja, nebrige i ignoriranja njihovog postojanja su uz izloženost atmosferilijama kroz decenije dovele do toga da su sve skulpture u dosta lošem stanju očuvanosti. U projekt očuvanja skulptura 2012. se uključio Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu koji izrađuje stručnu podlogu za konzerviranje i restauriranje skulptura. U tu svrhu se u Sisku od 2012. provode konzervatorsko-restauratorske radionice pod stručnim vodstvom dr. sc. Sagite Mirjam Sunare, docentice Odsjeka za konzervaciju-restauraciju splitske Akademije, koja se time uhvatila zahtjevnog a k tome i pionirskog poduhvata budući da do tada nitko u Hrvatskoj, ali i šire, nije restaurirao zbirku skulptura na otvorenom.

‘Vrijeme nije pomoglo’ / foto: screenshot

Ove godine stota je godišnjica rođenja Branka Ružića i u sklopu obilježavanja te obljetnice u njegovom rodnom Slavonskom Brodu priređena je izložba „Vrata, varijacije“, koju su priredili Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, a izložba je nakon Slavonskog Broda bila prikazana i u Sisku. Autorice izložbe su Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina Slavonski Brod, i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Prilikom otvaranja iste u Sl. Brodu premijerno je prikazan i dokumentarni film „Vrijeme nije pomoglo“ redatelja i snimatelja Dragana Đokića i scenaristice i producentice Sagite Mirjam Sunare.

Film, naravno, govori o Ružićevim „Vratima“, ali ne samo o njima. On zapravo govori o svim skulpturama, njihovom nastanku, daje uvid u multidisciplinarna istraživanja nužna za obavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova, priča o sisačkoj Željezari, njenim radnicima i stanovnicima radničkog naselja, te skreće pozornost na alarmantno stanje sisačkih skulptura i ukazuje na nužnost izdvajanja financijskih sredstava za njihovo očuvanje. Sniman je u Sisku, Zagrebu, Slavonskom Brodu i Splitu, a financiran sredstvima međunarodnoga projekta ‘Conservation of Art in Public Spaces’ (CAPuS project).

Prikazivanjem ovog filma Ružićeva „Vrata“ tako na neki način sutra dolaze u posjet splitskim „Zlatnim vratima“.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here