Ogranak Matice hrvatske Petrinje poznat po knjigama, katalozima, izložbama… Od obnove 1990. objavljeno 128 naslova, još ima 6000 primjeraka

Autor Antun Petračić

Ogranak Matice hrvatske Petrinje u svome programskom poslanju njegovanja, čuvanja, poticanja i provedbe svekolike kulture našeg naroda prednjači po izdavaštvu, izložbama i drugim aktivnostima, o čemu se govorilo na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini.
U Središnjici MH u Zagrebu evidentirano je 180 članova, ali po Statutu pravo na glasovanje i odlučivanje imaju samo oni s plaćenom članarinom, a takvih je u ogranku 43, dok je Skupštini nazočilo 23. Oni su jednoglasno usvojili izvješća o proteklom radu i prihvatili programe i planove za vrlo važne lokalne jubileje u 2020. i 2021. godini. Glavne podatke o postignutom i namjeravanom podnio je predsjednik ogranka Vladimir Krpan.
Točno za godinu dana, 10. studenoga 2020., bit će 30 obljetnica obnove ogranka Petrinje nakon zabrane s posljedicama 1971. (obnoviteljska skupština održana je 10. XI 1990.), a u veljači 2021. slijedi 145-obljetnica imenovanja Nikole Kosa prvim povjerenikom MH u Petrinji i 30. svibnja značajnih 50 godina osnutka ogranka ( 30.V 1971.) Ovim obljetnicama dat će se posebna pozornost, uz više manifestacija i programa, među kojima i objava Spomenice ogranka. Za to izdanje na dostavljanje svojih originalnih i izvornih priloga već su pozvani članovi.
Od skorašnjih projekata uslijedit će najprije objava monografije tajnika ogranka Josipa Mrgana o profesorima fizičke kulture Siska i SMŽ, pa uskoro zbirka poezije „Jedan život“ umirovljene profesorice Eve Leniček, br. 11 Petrinjskog zbornika za povijest i obnovu zavičaja…
Iduće godine za Noć muzeja objavit će se katalog-povjesnica, i otvoriti tematska izložba, Petrinja i Petrinjci u Velikom ratu ( 1. svjetskom), a uz ratnu problematiku vezana je i aktualna doktorska disertacija dr. Đure Škvorca o 39. korpusu srpske Vojske Krajine, kojeg su oni nazivali i Banijskim, a do poraza i propasti s Olujom agresorsko-okupacijsko sjedište imao u Petrinji i potom u Banskom Grabovcu. Najavljuju se i monografije o 140 godina DVD Petrinja i 10a0 godina Planinarskog društva Zrin, a za „bolja“ financijska vremena, rekao je V. Krpan, ostaje tiskanje „Petrinjski gradonačelnici.“
Od obnove djelovanja 1990. Matica hrvatska Petrinje objavila je 128 naslova ( od njih ih je još u skladištu 6000 primjeraka), a od ožujka lanjske godine (zadnje Skupštine ogranka) izdano je pet naslova. Među tim najnovijima, valja posebno istaknuti, „ 13. arhitektonskih razgovora“ Davora Salopeka i „Medonosne biljke primorske i gorske Hrvatske“ Mate Bučara nagrađene su Zlatnim poveljama Središnjice MH, a priznanja svečano uručena na godišnjim skupštinama u Rijeci i Zagrebu. Promoviran je pretisak 33. brojeva ratnog izdanja „Petrinjskog obzora“, a objavljen je i katalog „Ne zaboravimo: Petrinja Kninu-zajedno u slobodi“, uz postavljanje istoimene prateće velike i opsežne dokumentarne izložbe tijekom kolovoza ove godine u muzeju na kninskoj tvrđavi. Po povratku u Petrinju isti se eksponati još uvijek mogu razgledati u prostorijama Udruge veterana Domovinskog rata Grada Petrinje u Gajevoj ulici.
Na Skupštini je kazano kako postoje pozivi za posjete-suradnju s ograncima Čakovca, Novske, Šibenika i Hvara…, predložena je obnova web stranice ogranka, a među prvenstvene, važne i trajne zadaće, stavljeno je pomlađivanje i proširenje članstva.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here