Glumica i veslačica u slobodno vrijeme – Ivona Hodak

Autor:Miroslav Šantek

Ivona Hodak je Petrinjka. I to vrlo zaposlena Petrinjka s malo vremena jer život provodi na relaciji Petrinja – Sisak u kojem je zaposlena, a u slobodno vrijeme glumi u Sceni Sisak, a članica je i Udruge lađarica Sisak. Prije nekoliko dana premijerno je u sisačkom Kazalištu 21 odigrana predstava Bizarno, koja je dva dana zaredom napunila taj prostor, a jednu od uloga te predstave – prezicnije rečeno lik Majde igra upravo Ivona. To je bio dovoljan razlog da popričam s njom u jednom petrinjskom kafiću. Ivona je stigla, naručila je vaniliju kappuccino, zapalila cigaretu, a ja sam uključio snimalicu.

PRIPREME ZA “BIZARNO”

Foto:Darko Ričko

Publika koja prati sisačku glumačku scenu Ivonu je upoznala po ulogama u predstavama Veronika i Bajka o bajkama u kojima je ostavila svoj trag, pogotovo u predstavi Bajka o bajkama gdje je igrala zahtjvnu ulogu vještice s puno pantomime, grimasa, neverbalne komunikacije, zastrašujućeg i dramatičnog lika, dok je u predstavi Bizarno, igrala lik Majde – žene koja je ovisna o muškarcima i njihovoj pažnji i ljubavi, a to donosi cijeli niz situacija koje se moraju odglumiti:privlačenje, zavođenje, svađe, netrepeljivosti, lik Majde je bio vrlo zahtjevan u toj drugoj od tri priče predstave Bizarno i zahtijeva odlično poznavanje glumačke tehnike supstitucije.

Pripreme za predstavu su za Ivonu počele još u lipnju, kad joj je režiser Tihomir Kosić udijelio ulogu Majde i dao joj tekst koji je trebala savladati, a kojeg je uvježbavala kod kuće. Tek početkom jeseni cijela ekipa se okuplja i kreće sa zajedničkim probama koje su održavane u klubu SKWHAT i to vrlo intenzivno i dosta dugo – po dva i pol sata, dva puta tjedno, a pred predstavu i tri puta tjedno.

O EKIPI I PREMIJERI

Foto:Darko Ričko

Nakon priprema u SKWHATU, cijela ekipa se uputila na generalnu probu u Kazalište 21., gdje su prvi put i doživjeli situaciju kako će to sve skupa na kraju izgledati, a uhvatila ju je trema jer ih je na probi došao pogledati i autor teksta predstave Bizarno, Željko Hubač koji ih je pohvalio rekavši da su to sjajno uvježbali pošto su tu predstavu sve do ovog puta glumili profesionalni glumci. Za režisera Tihomira Kosića kaže da je vrlo zahtjevan i da on odradi jako puno posla jer mora smisliti baš sve – od izgleda likova,kostimografije, scene i daje neki svoju boju,svoj finiš cijeloj predstavi. Za ostatak ekipe (Sanja Zagorac, Fatima Bećirović,Olja Crnobrnja, Daniel Berdais, Zoran Ivanić, Tihomir Kosić) Ivona kaže da su postali sjajna družina koja podržava jedni druge, hvale, se, kritiziraju, druže i sve to na prijateljski način, a nakon ove predstave su se još više povezali i svi su zadovoljni poslom kojeg su napravili, veseli ju i dolazak Daniela Berdaisa za kojeg kaže da je unio novu energiju među njih i da je ulogu besprijekorno odigrao, a najviše im svima godi veliki pljesak publike koja ih je nahvalila i dala im podsticaj za daljnji rad i glumu.U svakom slučaju Ivona kaže da se navukla na glumu i ne misli prestati biti član Scene Sisak.

VESLO U RUKAMA

Ivonina druga ljubav je veslanje. Već četiri godine drži veslo u rukama i kaže da ispituje svoje granice izdržljivosti i provodi kvalitetno slobodno vrijeme na površini vode, zamahujući veslom u društvu još devet veslačica u čamcu u Udrugi lađarica Sisak. Ivona ima svoju poziciju na lađi – treća s desna i cure kad krenu nema šale. Deset kilometara u komadu, bez stajanja preveslaju. Sudjelovali su na maratonima u Metkoviću, manifestacijama Kupska alka, Šikljada, Crncu, Letovaniću, Vinkovcima, Jarunu… glas o ovim ženama sveslamau rukama se pročuo stotinama kilometrima daleko od Siska. Vrijeme razgovora s Ivonom je upravo iscurilo. Krenula je na “suhe vježbe” – zimski trening lađarica.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here