U Petrinji se stalno poveća broj darivatelja krvi: U osam akcija godišnje više od 700 doza

Autor Antun Petračić

„Draga naša Ana! Neka Ti je vječna slava i trajno sjećanje, hvala za sve neizmjerno dobro i korisno učinjeno za potrebite“. Ovim riječima predsjednice Gradskog društva Crvenog križa Petrinje dr. med. Marine Lokner i minutom tišine za Anu Malović, dugogodišnju predsjednicu ove humanitarne organizacije, umrle ovog ljeta, počela je redovita godišnja izvještajna Skupština humanitarne organizacije našeg grada.
Razmatrao se rad u 2018., potvrdile aktivnosti za 2019, a naznačile i aktivnosti u nadolazećoj godini. Svagda i za sve drže se osnovna načela međunarodnog humanitarnog prava temeljena na humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dobrovoljnosti, jedinstvu, univerzalnosti…
Iz godine u godinu u Petrinji je stalni porast masovnosti dobrovoljnog darivanja krvi kojeg GDCK smatra jednom od svojih prioritetnih aktivnosti, a provodi je u suradnji s transfuzijskom službom RH i Crvenim križem Hrvatske. Ustalilo se osam akcija godišnje održavanih u prostorijama Crvenog križa u Turkulinovoj ulici i u Vojarni Pukovnik Predrag Matanović: 611 doza prikupljeno je 2016., iduće 2017. dobiveno 693, lani točno 700., a ove godine bit će još više.
Od ljeta 2018. do sredine ove godine Crveni križ Petrinje provodio je zahtjevni projekt Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, uz financiranje Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) vrijednosti 400.000 kuna. Pakete hrane i higijenskih potrepština sadržajno popunjenih za obitelji, samce i djecu dviju uzrasta dobile su 1192 osobe.
Očekuje se nastavak ovakvog humanitarnog EU pomaganja, ali je upitno gdje će se u Petrinji uskladištiti i odakle potrebitima distribuirati velike količine originalno pakiranih paketa. Do sada je korišten prostor u Carekovoj ulici, kojeg je Crveni križ vlastitim sredstvima prilagodio, uredio i osposobio za istovar velikih kamiona i prilaz korisnika pomoći. Sada se nastala dvojba o lokaciji, jer je Grad Petrinja izvijestio gradsko društvo kako taj prostor namjenjuje za Razvojnu agenciju Petra, a humanitarcima nudi premještaj u bivše vojne hale između Malinove i Mažuranićeve ulice.
Ravnateljica GDCK Ivana Malović i predsjednica Marina Lokner smatraju da je ovakvim prijedlogom oštećeno njihovo Društvo, o najnovijem su izvijestile zastupnike Skupštine i od njih dobile odobrenje za daljnje pregovaranje i dogovaranje o rješavanju glavnog skladišta. Ono treba biti u prikladnom prostoru i na uvjetnom mjestu jer se radi o realizaciji zahtijevnog , skupog, velikog i uspješnog projekta financiranog od EU, a odobrenog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Crveni križ Petrinje godišnje raspolaže s oko 430.000 kuna, od čega za osnovnu djelatnost Grad Petrinja transferira oko 370.000 kn, a višak sredstava prenosi se na iduću godinu, što je učinjeno i s neutrošenom 2.551 kunom iz 2018. na 2019.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here