Zašto praviš slona od mene

Autor:Miroslav Šantek

Dino Dvornik je bio zakon. Kralj funka u Hrvata i puno šire. Mnogi znalci kažu da je bio jedan od naših najznačajnijih glazbenika, a nažalost, umro je sa samo 45 godina života.

Prije točno 30 godina, te predratne 1989. objavio je svoj prvi album “Dino Dvornik” i rasplesao milijune ljudi od Vardara pa do Triglava. Mršavi mladić u odijelu na televizijskim ekranima pleše i pjeva kako će saznati čija si i čije je to što nosiš ispod haljine. Plesna čarolija se stvorila, zaraza je krenula gradovima i selima, a mnogi se Petrinjci sjećaju Dininog nastupa pred sam rat u podrumu ispod “stare pošte” u Turkulinovoj.

Dine više fizički nema,ali ima njegovih sljedbenika koji sviraju njegove pjesme i ne dozvoljavaju da priča o njemu padne u zaborav. Postoji jedan bend koji večeras u sklopu Adventa u Petrinji nastupa s početkom u 19 sati u glazbenom paviljonu u gradskom parku.

Dino Dvornik Tribute (Official Bend) osnovan je 2008. godine, povodom preranog odlaska hrvatskog kralja funka, Dina Dvornika. Na inicijativu njegove supruge Danijele, okupili su se neki od najboljih glazbenika na ovim prostorima, Dinini uski suradnici, i oživili njegov duh na najvjerniji i najbolji mogući način. Dino je iza sebe ostavio pregršt hitova, koji kroz ovaj bend žive i dan danas. Virtuozi koji čine ovaj bend, redom su svi višestruko nagrađivani glazbenici s pozicijama u puno etabliranih i poznatih bendova, a s Dinom su svirali u raznim vremenskim periodima, od Songkillersa do 4funka. Pa krenimo redom.. Na bubnjevima se nalazi Damir Šomen, koji je apsolutni vladar funk glazbe i koji je uz basistu Zvonimira Bučevića – Buča, jedan od originalnih članova Songkillersa, koji su 1995. godine snimili jedini Dinov live album, Live in Munchen. Na klavijaturama se krije dugogodnišnji Dinov kolega, Gojko Tomljanović, još jedan od članova tadašnjih Songkillersa, i virtuoz s albuma “Live in München”. Na gitari se nalazi Zoran Jäger Jex, glavni član grupe The Bastardz, koji je s Dinom usko surađivao u studiju i na stageu. Na saksofonu je Ivica Premelč, glavni član Dino Dvornik Tribute benda, također bivši suradnik Songkillersa iz kasnijeg perioda benda. Za vokal je zadužen Nikola Marjanović, kojeg poznajemo iz grupa Sane i Radio Luxemburg, a može se pohvaliti nekim zapaženim obradama Dinovih pjesama s grupom Sane.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here