Nova “makina” u garaži

Autor:Miroslav Šantek

Prvi snijeg ove zime počinje se hvatati na krovovima kuća ulica oko te “velike” kuće čiji se toranj vidi iz svih dijelova Petrinje, a u čijoj velikoj garaži je parkirano novo vozilo – nova “makina” koja će u slučaju potrebe pomoći svim građanima Petrinje, a ako bude potrebno i Hrvatske. To je Vatrogasni dom u istoimenoj ulici u kojeg smo danas došli vidjeti to novo, vrlo vrijedno i potrebno vozilo.

Na ulazu u dom je skupina vatrogasaca, lijevo kontrolna soba u kojoj su uvijek upaljena računala i radio veze, a Zvonimir Ljubičić, zapovjednik ove Javne vatrogasne postrojbe Petrinja koja broji 26 zaposlenika sa 7 različitih vozila vodi nas niz stepenice do podrumske garaže u kojoj su smještena sva vozila uvijek sprema za intervenciju, a potpuno novo vozilo se crveni na ulaznim vratima. Radi se o auto cisterni marke MAN opremljene svom mogućom najmodernijom opremom koje se u ovom trenutku može naći na tržištu. Namijenjeno je dopremanju vode (7000 litara) do željene lokacije, a može poslužiti i kao navalno vozilo za gašenje požara. U svakom slučaju u ovim vatrogasnim vodama ovo je prava “makina” vrijedna dva milijuna i tristo tisuća kuna koju je Grad Petrinja kupio na leasing ovim profesionalnim vatrogascima.

Gradonačelnik Darinko Dumbović je došao na službenu primopredaju vozila sa svojom zamjenicom Viktroijom Kaleb i suradnicima i sam je sjeo u kokpit vozila i okrenuo ključ, a nova mašina je zabrujila. Predao je simbolično ključeve zapovjedniku Ljubičiću i izrazio veliko zadovoljstvo viđenim vozilom.

U podrumu je također i mala kuhinjica i soba za odmor u kojoj je toplo i na čijem stolu su pripremljeni sokovi i kolači za ovu malu feštu jer ne dobija se ovakvo vozilo baš svaki dan na upotrebu. Za tim stolom je održana i kratka tiskovna konferencija gdje se zapovjednik Ljubičić u ime cijele postrojbe zahvalio na vozilu, a također i  Ivan Palaić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje koji je rekao da su kupljena i dva vatrogasna kombija i da sve to daje veliki poticaj za daljni rad, a gradonačelnik Dumbović je rekao da vatrogasci moraju imati zadovoljavajući standard i opremu za rad  i da izdvojenih tri milijuna kuna će opterećivati  proračun idućih godina, ali da je to nešto što Petrinja mora imati, a najavio je i da su u idućoj godini prioritet lokalni DVD-i Mošćenica i Hrastovica gdje treba početi s gradnjom infrastrukture, da će u idućoj godini Grad Petrinja kupiti novu vatrogasnu opremu u visini do 500 tisuća kuna, a i da treba naći način za energetsku obnovu samog Vatrogasnog doma.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here