Proširena radionica Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart: Na Božićno okupljanje prvi put pozvana djeca

Autor Antun Petračić
Petrinjska udruga likovnih umjetnika Petriart ustalila je sredinom prosinca predblagdansko okupljanje svojih članova, a ovogodišnja manifestacija odraslih neprofesionalnih umjetnika prvi puta proširena je s djecom iz Petrinja i prerasla u višesatnu poučnu umjetničku likovno – kreativnu radionicu.
– Osmislili smo ovakvo druženje jer nema ljepšeg nego Božićnu čaroliju vidjeti u očima djece – osnovnu namjeru zajedničkog okupljanja opisao je predsjednik Petriarta Željko Lipovac.
On se potrudio izraditi više originalnih i jedinstvenih dekoracija: zelenog bora za kićenje izrađenih ukrasa, velike maskote Djeda Božićnjaka i jednog manjeg s prorezom za lice i fotografiranje obraza sudionika za uspomenu. Među takvima je bio i ravnatelj Hrvatskog doma Milan Herceg – Mičko, u čijoj je velikoj radionici održan zajednički Božićni susret odraslih i mladih likovnjaka. Za sve njih na posebnom stolu izložena je samoposluga kolača, sokova, slastica, pa i voćnih žestica za punoljetne.
Male i velike stvaraoce posjetila je, pozdravila i jedan sat s njima provela zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.
Članovi udruge Nevenka Božićek, Zlatko Klasnić, Ljubica Sodić, Đurđica Dadović, Edit Posavec i Željko Lipovac neprekidno su izrađivali prigodne ukrase, bojali papirnate i drvene forme prikladne i prilagodljive stavljanju na borove grane, jarko crvene cvjetiće raznih veličina oblikovani od krep papira…
Edukativnog likovnog izričaja prvi od djece primio se 4,5 godišnji Andrej Filipović, kojem su pozornost savjetima i bodrenjem dali svi članovi Petriarta, a najveću sigurnost mama Nataša. Kada se prilagodio na sredinu i uhodao u radionicu, mali Andrej svaki čas je donosio svoje uratke na maketu blagdanskog bora.
S puno više iskustva u radionici je sudjelovala Mea Majdančić, učenica drugog razreda OŠ Dragutina Tadijanovića, jer je ovakvu kreativnost iskazivala već ranije, uz mentorstvo, i sada opet na poziv, članice udruge, iskusne likovnjakinje Edit Posavec. U pokazivanju maštovitosti i nadarenosti, Mea se “od prve“ snašla među vodenim bojama, kistovima, papirima, a pokraj nje je svo vrijeme jednako u oslikavanju kratila i baka Gordana Stjepanović. Liječnica specijalistica u Bolnici Petrinja koristila je dan godišnjeg odmora za pratnju svoje unuke.
– Ovo nam je bila zadnja manifestacija u 2019. godini. Pamtimo je po nizu samostalnih i zasebnih izložbi naših članova, skupnoj cijele udruge, te povećanju za četiri nova člana. Iduće godine nastavljamo sličnim planom i programom, a morat ćemo održati i redovitu izbornu skupštinu – zaključio je Željko Lipovac, predsjednik Petriarta od 2012., kroz dva mandata s po četiri godine. Po rezultatima kakve postiže ova likovna udruga, vjerujemo da će mu petriartovci pokloniti povjerenje za vođenje još daljnje četiri godine. Među svima njima Ž. Lipovac jedini se izražava intarzijom i u toj vrsti umjetnosti ( korištenjem raznobojnog furnira u formiranju likovnosti) ostvaruje zapažena postignuća.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here