Komadić adventskog ugođaja

Autor: Marjan Gašljević

U večernjoj šetnji dok rijetke sjenke brzo promiču ulicama koje pomalo osvaja magla, promatram okućnice, balkone, prozore koji su, nekako mi se čini, za ovo vrijeme vrlo skromno i rijetko okićeni što je bila nekako moda. Prije dvadesetak godina rijetko koji prozor, balkon, okučnica nisu „sijali“. Gdje je „zapelo“, pitam se. Možda bi odgovore morali potražiti svi zajedno pa i u okupaciji i preokupaciji stvarnih i nametnutih političkih tema.

Obično bi na samom početku Adventa počeli kititi kuće, prozore, okućnice u predbožičnom iščekivanju. Večeras su Matko i Luce uz asistenciju bake i deda započeli s kićenjem. Poslije akcije na balkonu interes je splasnuo, treba predahnuti pa ostale aktivnosti ostavljamo za neki drugi dan.

Moje je djetinjstvo izgledalo, što se i ovih događanja tiče, dosta drugačije. Naravno da nije bilo električnih sijalica i ostalih đinđi koje su danas po prozorima, balkonima i okućnicama. Na veliku žalost većine građana Europe, bar tako mislim, predbožićno ukrašavanje na granici Slovenije i Mađarske s Hrvatskom uzelo je izuzetno otužan mah, naime građani kite žilet-žicu s kojom moderni političari na početku 21. stoljeća dijele narode i ljude.

Želim i molim se i pozvam sve Vas na molitvu da Mali Čovjek-Bog kojeg iščekujemo, neki istinski, neki deklarativno čisto iz trenda, donese dovoljno mudrosti tim ljudima koji su odlučili žicama dijeliti ljude da uklone žice i otvore srca ljudima koji su ostali bez doma, a neka se sami upitaju pored svega onog što imaju,  imaju li ljubavi prema bližnjemu.

Moje je djetinjstvo bila radost naranče koju bih (jedinu u cijeloj godini) dobio za Božić. Radost su bili šećerni bonbonići u šarenim sjajnim papirima, orah umotan i isti taj papir i radost druženja obitelji uz topla ognjišta uz priče djeda i zajedničke molitve. Vjerujem da će svjetlost Božića donijeti i svjetlost i toplinu svima ljudima dobre volje a onima “frozen” srca iskru koja će led pretvoriti u rijeku dobrote, ljubavi, tolerancije i poštovanja prema bližnjem.

Nadam li se previše?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here