Prije 28 godina samo s jedinim ciljem i motivom „Oslobođenje i povratak u Petrinju! – 15. prosinca 1991. počelo ustrojavanje 80 samostalnog bataljuna Petrinja

Autor Antun Petračić

Shodno zapovijedi o Oružanim snagama Hrvatske vojske-MOB poslove Zapovjedništva Operativne zone Sisak i Baniju od 15. prosinca 1991. počelo je formiranje 80. samostalnog bataljuna Petrinja, i potrajalo do 10. siječnja 1992. na prostoru sela Žažina, u osvojenoj i oslobođenoj bivšoj raketnoj bazi JNA.

Današnja nedjelja 15. prosinca 2019. je točno  28 godina od početka ustroja 80. SAMB (ili Drugog petrinjskog), a u organizaciji Udruge veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje obljetnica je svečano obilježena vijencima i svijećama uz središnji križ na glavnom gradskom groblju sv. Benedikta i susretom branitelja i gostiju u prostorijama udruge u Gajevoj ulici.

Uz pripadnike  80. SAMBP i ratne  suborce iz ostalih petrinjskih postrojbi,  sjećanju su nazočili pripadnici sadašnjeg sastava HV Gromova i Tigrova, MUP-a,  Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, a prvi su uz križ na groblju pristupili roditelji, udovice i sinovi poginulih i umrlih branitelja. Na oba mjesta, uz nadahnuto obraćanje, molitvu je  predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Predsjednik Udruge veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Zlatko Iskrić je rekao da  im je u 2019. ovo zadnja manifestacija obilježavanja obljetnica ustroja svih petrinjskih ratnih postrojbi Hrvatske vojske. Zahvalio je brojnim prijateljima, donatorima, sponzorima, suradnicima, pojedincima i skupinama, društvima i  ustanovama, Gradu Petrinji, Sisačko-moslavačkoj županiji, Ministarstvu hrvatskih branitelja, svećenicima, političkim stranaka i ostalima na raznovrsnoj potpori u realizaciji niza projekata.

– Kažu dušobrižnici i  jugonostalgičari, i oni koji ne vole Hrvatsku, a žive u njoj, da bez veze trošimo financijska sredstva, da su ove i slične manifestacije  samo za podobne, a mi im odgovaramo svojim radom i borbom za hrvatskog branitelja i njegovu obitelj… Pitamo takve je li se ovakva i slična sjećanja na naše poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile, koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, zdravlje, dijelove tijela, mogu mjeriti novcima. Jer zbog njih uživate slobodu i mir u najljepšoj državi na svijetu. Poručujemo i onima koji misle da bi mogli bolje ovo raditi, neka se već jednom prihvate odgovornosti i ubuduće govore samo argumentirano o možebitnim nepravilnostima i lošem radu, što im dozvoljava statut Udruge – kazao je Z. iskrić.

Pozdravljajući u ime Grada Petrinje,  potpredsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje  Miljenko Bušić izvijestio je kako je u proračunu za 2020. godinu predviđeno 100.000 kuna za  potrebe branitelja.

Na  ratni put 80 SAMB Petrinje  podsjetio je dopredsjednik Udruge veterana Damir Božićević.

Bataljun je formiran u vrijeme kada su crte obrane na području Operativne zone bile uspostavljene uoči  tzv. potpisanog Novogodišnjeg primirja, te u danima tijekom samog međunarodnog priznanja samostalnosti Republike Hrvatske. Činili su ga novomobilizirani pripadnici Hrvatske vojske, pričuvni časnici, te iskusni zapovjedni kadar dokazan u formiranju Zbora narodne garde Petrinja, te pripadnici ZNG i oni Petrinjci koji su pristigli iz drugih postrojbi s raznih strana i ratišta cijele Hrvatske, a s jedinim ciljem i motivom: oslobođenje i povratak u Petrinju!. Kako je u to vrijeme Hrvatska već raspolagala s prilično dosta naoružanja i oprema zaplijenjene u osvojenim kasarnama JNA u Varaždinu i Delnicama, tijekom samog formacijskog i organizacijskog ustroja prema tzv. “vesovima” odmah je započeto s intenzivnom obukom časničkog i zapovjednog kadra i vojnika Svečana prisega 80. SAMB  održana je 28. siječnja 1992. a oko 15. veljače 1992. podstrojba preuzima borbene položaje 74. bataljuna, 145. brigade i 57. SAMB i sa svoje dvije satnije drži Šestanj brdo s bazom u Mokricama, izviđačka desetina u selu Međurače, ostatak satnije lokaciju Stara Drenčina- Rakovo polje, sanitet je lociran u Nebojanu-Farkašiću, a pozadinske jedinice su u školi Žažina. Bataljun nije imao poginulih vojnika, što treba zahvaliti disciplini i ozbiljnosti prilikom obuke i ustroja, ali je tijekom izmjene jedne artiljerijske vatre vod minobacača imao 11 ranjenih vojnika uslijed izravnog pogotka na sam vatreni položaj. Bataljun je preustrojem petrinjskih snaga 1. travnja 1992., te iz operativnih razloga formiranja 162. brigade HV postao druga bojna. Njegovi pripadnici dali su kasnije izniman doprinos u sklopu 162. brigade i 12. domobranske pukovnije Petrinje, kao i oni pripadnici koji su se aktivirali u Gromove, a nekoliko bivših pripadnika 80. SAMB-a u Oluji je položilo živote za slobodu naše hrvatske domovine. Zapovjednik 80. SAMBP bio je satnik Slavko Kolić, zamjenik  satnik Vlado Kunert, operativac Željko Prpić… zapovjednici voda minobacaća Davor Rokić, veze Slavko Bešlić i Branimir Bešlić, izviđača Damir Božičević, maljutka Tomislav Matić i Miljenko Mioč, saniteta Zdravko Ljubešić… osnovna je povijest ove važne I značajne postrojbe Grada Petrinje u Domovinskom ratu.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here